<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=117503" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Трагедията в...

Нови сигнали за забавена лекарска помощ (видео)

03 Февруари 2022
0 963

Нови сигнали за забавена лекарска помощ след смъртта на жена във Враца – за такива съобщава bTV.

Един от тях е на възрастна жена и нейния син за търсенето на помощ в три болници.

През октомври майката на Атанас претърпява тежка травма и е с раздробена бедрена кост. Близките ѝ търсят помощ в столична болница.

„Отне повече от 2-3 часа, а аз да бъда санитар, да я бутам по кабинетите, да чакаме опашка“, казва Овчаров.

Нови сигнали за забавена лекарска помощ (видео)

Нейният случай не е животозастрашаващ. Затова според стандарта за спешна помощ е с код жълто – пациентът е с потенциална опасност за живота, а увреждането може да прогресира. Времето за преглед и терапия е до 30 минути.

На входа на всяко спешно отделение трябва да има триажен екип, който да определи доколко спешен е един пациент. Ако той е определен с код червено, това означава, че трябва да бъде вкаран в шокова зала до 1 минута.
Триажът се извършва от минимум един спешен медик, който е лекар, медицинска сестра или парамедик.

Нови сигнали за забавена лекарска помощ (видео)
„Ти си в една ситуация, в която, ако сам не се справиш, няма кой да ти помогне, да ускори нещата“, допълва синът на болната жена и уточнява, че са чакали грубо около 4 часа.

Въпреки това Атанас е благодарен на лекарите, че спасяват живота на майка му. Медици обаче признават, че стандартът се спазва много трудно – няма кадри и организация.

След трагичния случай във Враца лекари и пациентски организации настояват за спешна реформа в Спешната помощ, за да не загиват нелепо пациенти.
Днес здравният министър Даниела Сербезова разпореди проверки във всички спешни отделения. В страната те са повече от 30.

Жена почина пред очите на детето си след 40 минути чакане в Спешнo отделение (РЕПОРТАЖ)

Медици с дълъг стаж в системата разказват, че отделенията са малко. В тях няма триажни зони и нямат достатъчно персонал, за да отделят сестра или парамедик, които бързо и адекватно да преценят как да помогнат на пациента.

На практика от 5 години няма триажни протоколи как стъпка по стъпка да се реагира без фатални грешки като тази от Враца.

Нови сигнали за забавена лекарска помощ

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции