<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=158085" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ЕС настоява з...

Новият подвариант на Омикрон е засечен в България

06 Януари 2023
0 125

Новият подвариант на Омикрон е засечен в България. Това става ясно от данните на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), публикувани в сайта на институцията.

В националния център са анализирани общо 74 клинични проби на SARS-CoV-2, които са взети в периода 21 ноември – 14 декември 2022 година.

От секвенирани проби за варианти на Covid-19 се вижда, че подвариантът XBB.1 е засечен в две от пробите. Те са на пациенти от Пловдив и от София.

Новият подвариант на Омикрон е засечен в България

Новият щам на Covid е най-заразният досега, съобщи СЗО

Директорът на центъра проф. Ива Христова заяви, че няма място за притеснение и че няма данни този подвариант да води до по-тежко протичане на заболяването. Тя не очаква сериозно увеличаване на случаите на COVID-19 у нас.

“Виждаме от САЩ и от Великобритания, че този вариант бързо набира скорост, но при нас делът е минимален. Дотук минахме редица субварианти, които бяха натоварени с очаквания, че ще вземат връх, но те не се оправдаха”, добави проф. Христова.

Преди ден от Министерството на здравеопазването информираха какви са препоръките на ЕК за пътуващите до или пристигащите от Китай заради увеличените през последните седмици случаи на Covid-19.

Смъртта на известни личности в Китай освети драмата с Covid-19, прикривана от властта

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията вариантите, циркулиращи в Китай, вече са в ЕС. Като такива не са предизвикателство за населението на ЕС. Като се има предвид по-високият имунитет на населението в Общността, не се очаква скокът на случаите в Китай да повлияе на епидемичната ситуация с Covid-19 в държавите от ЕС и Европейското икономическо пространство.

Вижте препоръките тук.

Новият подвариант на Омикрон е засечен в България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции