<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=172685" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мъж се самоуб...

Новооткрити гени разкриват, че хората все още еволюират

30 Март 2023
0 106

Новооткрити гени разкриват, че хората все още еволюират, пише Unilad.

Хората са еволюирали в продължение на милиони години, което означава, че може да бъде трудно да се проследи пълната степен на нашите генетични промени, но изследвания са разкрили 155 гена от нашето еволюционно минало.

Малките гени, известни като „микрогени“, произлизат от фрагменти на ДНК и могат да бъдат изключително важни за предоставянето на допълнителна представа за появата на дефекти в растежа и определени заболявания.

Учените, работещи по проекта, публикуван в списанието Cell Reports, са успели да потърсят доказателства за човешката еволюция чрез вече съществуващи бази данни с функционални гени.

Новооткрити гени разкриват, че хората все още еволюират
Снимка: iStock

Ето какво казва Николаос Вакирлис, водещ автор на откритието и учен в Изследователския център за биомедицински науки „Александър Флеминг“ във Вари, Гърция:

„Този ​​проект започна още през 2017 г. Интересувах се от новата генна еволюция и откриването на произхода на тези гени. Проектът беше замразен за няколко години, докато не беше публикувано друго проучване, което имаше някои много интересни данни. Това ни позволи да започнем работа“.

Изследователският екип е успял да намери 155 гена. Два от тях са сравнително нови и са уникални за хората, доказвайки, че все още еволюираме.

Откритието позволява на екипа да намери доказателства за нашето еволюционно минало.

ДНК от косата на Бетовен може да разкрие причината за смъртта му

Следва да се установи дали тези гени са биологично значими по някакъв начин.

„Ще бъде много интересно в бъдещи проучвания да разберем какво могат да направят тези микрогени и дали те могат да бъдат причина за някакво заболяване“, коментира Николаос Вакирлис.

Новооткрити гени разкриват, че хората все още еволюират
Снимка: iStock

Тези гени са трудни за изучаване, обяснява Аойф МакЛисахт, учен от университета в Дъблин.

„Ако сме прави в това, което мислим, че имаме тук, има много по-функционално релевантни неща, скрити в човешкия геном“, казва той.

Досега клетъчните култури показват, че 44 от 155 гена вероятно са свързани с дефекти в растежа. Други три гена са свързани с ДНК маркери за заболявания като мускулна дистрофия, пигментен ретинит и синдром на Алазами.

Въпреки това може да се окаже трудно да се установи пълното биологично значение на гените. Причината е, че експерименталното тестване върху човешкото развитие поражда много етични въпроси.

Новооткрити гени разкриват, че хората все още еволюират

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции