<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=156363" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Предлагат ме...

НС ще разглежда удължаването на бюджета и Закона за БНБ на второ четене

22 Декември 2022
0 73

Народното събрание (НС) ще разглежда удължаването на бюджета и Закона за Българската народна банка (БНБ) на второ четене. В пленарната зала на първо четене влизат удължаването на Закона за държавния бюджет за 2022 г., Държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса, както и промени в Закона за Българската народна банка, гарантиращи независимостта на членовете на Управителния съвет.

Минималната работна заплата

Минималната работна заплата за страната да стане 770 лв. от 1-ви януари 2023 г. предлагат от правителството. Според Министерството на финансите е по-добре увеличението да стане от 1-ви юли поради сериозния бюджетен дефицит.

При разглеждане в парламентарните комисии се появи предложение минималната заплата да не се определя от кабинета, а да се обвърже със средната. Това би означавало минималния доход от догодина да бъде 850 лв., каквото е предложението на БСП.

Минималната работна заплата ще бъде намалена, а не увеличена? (видео)

Изчислението на пенсиите

Очаква се народните представители да обсъдят и нова формула за увеличение на пенсиите. Според нея всяка година от 1-ви юли пенсиите ще се увеличават според средния осигуретелен доход и инфлацията. Очакванията са догодина пенсиите да нараснат с над 12%. Максималният осигурителен доход също ще бъде обект на дискусии – дали да се запази на нивото от тази година, 3400 лв.

НС ще разглежда удължаването на бюджета и Закона за БНБ на второ четене
БулФото
Промените в Закона за Българската народна банка

Промените в Закона за Българската народна банка, гарантиращи независимостта на членовете на Управителния съвет, също ще бъдат разгледани от депутатите на първо четене. Правителството предлага възможност те да могат да обжалват решенията за предсрочното си освобождаване пред независим национален съд. Според текстовете на закона в момента правомощията на член от УС могат да се прекратят предсрочно само ако не отговаря на изискванията или е признат за виновен за сериозно законово нарушение.

Защо управителят на БНБ е толкова важен?

Министерският съвет предлага нова процедура. Според нея основанието за предсрочно освобождаване на подуправител или друг член на УС (без управителя), да се установява с решение на Управителния съвет на БНБ, прието по определен от него ред. Поправките предвиждат решението на съвета да може да се оспори пред Върховния административен съд в едноседмичен срок.

Видео: НОВА

НС ще разглежда удължаването на бюджета и Закона за БНБ на второ четене

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • codice binance

    12 Май 2023

    Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you. https://www.binance.com/it/register?ref=53551167

Реакции