<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=104086" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Привърженичк...

Някои хора може да са генетично резистентни към Covid-19, твърдят учени

19 Октомври 2021
0 3468

Някои хора може да са генетично резистентни към Covid-19, според учени

Възможно е някои хора да са генетично резистентни към Covid-19, твърдят учени. Това означава, че те никога няма да се заразят с коронавируса, а ако се разболеят, ще преболедуват, без да разберат.

Съвременната генетика е установила, че генетичните прилики между двама души са 99,9%, но този 0,1% е най-важният. Именно той прави едни хора податливи на дадени болести, отговаря за различните ни външни черти и много други.

Рекорден скок на новозаразените и починалите с Covid-19 у нас за денонощието

Учените посочват, че колкото повече знаем за този специален 0,1%, толкова повече помагаме на медицината и на фармацевтиката в разработката на специализирани лекарства за редица болести.

„Появата на коронавируса отново ни показа в глобален мащаб колко разнообразно може да протича болестта при хората. При едни инфекцията преминава асимптоматично, а при други – с тежки последици и дори смърт“, казва имунологът Евангелос Андреакос от Атинската академия.

Някои хора може да са генетично резистентни към Covid-19, според учени

В тази посока вече има няколко проучвания. Едно от тях установи още в началото на пандемията, че има закономерност между протичането на коронавируса и кръвната група на отделните пациенти.

Екип от учени предлага да се създаде система, която да идентифицира, събира и анализира генетично хора, които са природно резистентни към коронавируса.

Целта на подобно проучване е да се разбере какви точно са тези специални гени, които им осигуряват защита. Това може да помогне в разработването на лекарства за Covid-19.

До момента в бъдещото проучване са се включили повече от 400 души.

Някои хора може да са генетично резистентни към Covid-19, според учени

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции