<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=183670" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето за какво �...

Обърнахме се със зов за помощ към Гърция заради МИГ-овете

08 Юни 2023
0 216

Обърнахме се със зов за помощ към Гърция заради МИГ-овете, предаде Mediapool. Проблемите с поддръжката на старите съветски изтребители МиГ-29 са причината да помолим южната ни съседка за охраната на въздушното ни пространство.

Искането е задействано в рамките на НАТО и не е изненадващо. Информацията бе разпространена от гръцкото издание “Катимерини”. Все пак още не е потвърдена официално от българското военно министерство.

Изданието се позовава на добре осведомени източници от гръцка страна. Според него страната ни е подала искане чрез НАТО за тримесечно наблюдение на българското въздушно пространство в рамките на мисията “Ер полисинг”.

Съвместно с Италия, гръцките военновъздушни сили вече изпълняват мисии за охрана на въздушните пространства на Албания, Черна гора и Северна Македония. Там отговорността се разпределя през две седмици – 15 дни за Гърция, 15 за Италия.

Българското искане е обсъдено на дипломатическо ниво. Както и във Върховния щаб на съюзническите сили на НАТО в Европа – SHAPE. През последните месеци за охраната на българското въздушно пространство вече помагаха Нидерландия и Испания.

И това българско искане вероятно се отнася за съвместна охрана. 

Страната ни все още разчита само на старите съветски МиГ-ове за охраната на въздушното си пространство. Но след руската военна агресия срещу Украйна, поддръжката им стана много трудна.

МО дава десетки милиони в опит да спаси изтребителите МиГ-29

Има реална опасност те да бъдат приземени следващата година. А първите от новозакупените изтребители F-16 Block- 70 oт САЩ и “Локхийд Мартин” се очакват чак след 2025 година. Като вземем предвид, че ще е нужно и време за усвояването им.

Обърнахме се със зов за помощ към Гърция заради МИГ-овете

България получи само два двигателя за МиГ от Полша. Тя пренасочи старите си съветски изтребители в подкрепа на Украйна. Сега МО се надява да намери кой да ремонтира още шест двигателя, както и да закупи други шест.

Около поръчките обаче има много неизвестни. За разлика от другите две държави в НАТО, които разполагат с МиГ-ове – Полша и Словакия, България отказа да помогне с тях на Украйна, тъй като са единствената опция за охрана на въздушното ѝ пространство.

Новият военен министър Тодор Тагарев преди ден коментира предпазливо каква нова военна помощ може да предостави България на Украйна. На този етап не даде конкретна информация и не е ясно дали страната ни може да преразгледа досегашната си позиция да не изпраща на Киев тежко оръжие.  

Обърнахме се със зов за помощ към Гърция заради МИГ-овете

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции