<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=117204" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Сръбски табл...

Облекчават мерките за влизане в България

01 Февруари 2022
0 725

Облекчават мерките за влизане в България, предава NOVA.

Държави в червена зона

От 1 февруари в червената зона вече влизат държави, в които 14-дневната заболеваемост е между 500 и 5 000 на 100 хил. население. Лицата, пристигащи от тези държави, се допускат у нас при представяне на валиден цифров Covid сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване (с PCR или антигенен тест) или на равностойни/аналогични документи.

Облекчават мерките за влизане в България

Припомняме, че досега тези граждани освен сертификат за ваксинация или преболедуване бяха задължени да представят и отрицателен резултат от PCR тест.

За тези, които не представят нито един от посочените документи, важи 10-дневна карантина. Тя може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането у нас. Новост представлява и възможността за отмяна на карантината след антигенен тест.

Пътуване с Covid сертификат: десет нови правила, които е полезно да знаете

Изискванията за лицата, пристигащи от зелена и оранжева зона, остават непроменени.

В Израел вече поставят четвърта доза ваксина срещу Covid-19
Държави в тъмночервена зона

В списъка на държавите се въвежда тъмночервена зона. В нея попадат държавите, в които 14-дневната заболяемост е над 5 000 на 100 хил. души население. От 1 февруари в тъмночервената зона попадат Израел, Швейцария, Белгия, Дания, Португалия, Словения, Франция и др.

В Израел вече поставят четвърта доза ваксина срещу Covid-19

Лицата от тъмночервената зона се допускат у нас при представяне на цифров Covid сертификат за ваксинация, за преболедуване или аналогичен документ и с отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди влизане в страната. Тези, които притежават европейски цифров Covid сертификат за ваксинация с допълнителна (бустерна) доза или аналогичен документ, не е необходимо да представят отрицателен PCR тест.

10-дневната карантина важи за:

За останалите лица, които не представят нито един от посочените документи, важи 10-дневна карантина.

Същото важи за тези, които представят само един от посочените документи. 10-дневната карантина при тях ще бъде отменена при представяне на отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането им в страната.

Намаляват валидността на зелените сертификати за пътуване в ЕС

Децата от 12 до 18 г., пристигащи от държави в тъмночервената зона, се допускат в България при представяне на валиден цифров сертификат на ЕС за изследване или на равностоен или аналогичен документ с отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. В случай че не представят такъв документ, се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.

Първо министерство въвежда зелен сертификат за служителите си

Облекчават мерките за влизане в България

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции