<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150964" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Демерджиев: Н...

Общинските структури на БСП с декларативен бунт срещу ръководството на Нинова

15 Ноември 2022
0 205

Общинските структури на БСП излязоха с декларативен бунт срещу ръководството на Нинова. През последните дни няколко общински организации на БСП приеха позиции, деклариращи, че снемат доверието си от партийния лидер. Декларациите имат за цел “да спрат деструктивните процеси в социалистическата партия”.

Корнелия Нинова е немила-недрага

Общинските организации на БСП в Дряново и Трявна първи са направили това. Те свалиха доверието си от Нинова и призовават за освобождаването ѝ от Изпълнителното бюро. Те също така искат свикване на заседание на 50-тия конгрес на партията до края на тази година.

Корнелия Нинова вчера посети Трявна. От поста ѝ в социалните мрежи обаче не личи да има някакво напрежение.

Корнелия Нинова “категорично” няма да подава оставка (видео)

Общинската организация на БСП в Харманли също е гласувала решение за отнемане на доверието от Нинова и освобождаването ѝ от Изпълнително бюро. Това се е случило на 10-ти ноември. Харманлийските социалисти също настояват за свикване на заседание на 50-тия конгрес на БСП по-рано от предвиденото. Те желаят това да се случи още на 10-ти декември тази година. Националният съвет на БСП реши преди месец, че заседанието ще се проведе на 11 февруари 2023 г.

Партийната структура в Харманли заявява в позицията си, че оправданията за тежкото изборно поражение на БСП с пандемията, служебното правителство, президента Румен Радев, машинното гласуване и вътрешната опозиция „са единствено и само за запазване на ръководния пост в партията”. Според тях БСП е ударила електоралното дъно заради търсенето на “врага с партиен билет”, изключването на социалисти с различно мнение, както и силовото налагане на водачи и разместванията в изборните листи. Друга причина, която посочват, е противопоставянето на Нинова и обкръжението й на президента Радев, който е масово подкрепян от партийните членове. Обграждането на Нинова „със съветници, нямащи нищо с партията” също е отбелязано.

Общинските структури на БСП с декларативен бунт срещу ръководството на Нинова
БулФото

Структурата на БСП в Кочериново последва другите общински организации на партията и е взела същите решения на 12-ти ноември. Те също така желаят и в устава на БСП да бъде приет Манифест, с който партията да се обърне към всички леви формации и избиратели.

Оправданията на БСП, бягането от отговорност и липсата на морал на Нинова са причините партията да удари “електоралното дъно”

Според общинските структури на БСП в партията върви “процес на разпад”, който те асоциират с настоящото ръководство.

Крум Зарков: Поисках оставката на Корнелия Нинова, когато бяхме трети – сега сме пети (видео)

„Конгресът до края на 2022 г. е наложителен, защото вероятно предстоят извънредни парламентарни избори и изключително важният вот за местна власт през есента на 2023 г. За да оцелее, за да се възроди, БСП не бива повече да бъде ръководена от сегашния председател”. Това гласи позицията на социалистите от Кочериново.

От Кочериново посочват „липсата на морал в действията и позициите на председателя на партията и нейното обкръжение” като причината за стабилния спад в електоралните нагласи към БСП. Според тях е недопустимо БСП да се коалира с “десни партии и корпоративни кръгове”. Те също така са възмутени от издигането на съпредседателя на ПП Асен Василев за премиер. Думите на Нинова пред БНТ през юни “БСП ми е втора грижа” също са посочени в позицията като причина.

Общинските структури на БСП с декларативен бунт срещу ръководството на Нинова
БулФото

От Габрово са решили да призоват за свикване на конгреса до края на годината.

Корнелия Нинова подаде оставка, но не съвсем (видео)

До декември предстоят още събрания на организации в цялата страна, където е възможно да се появят още такива решения.

Видео: bTV

Общинските структури на БСП с декларативен бунт срещу ръководството на Нинова

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции