<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=147712" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето за каква ...

Общо 14 сайта на институции са били обект на хакерска атака

17 Октомври 2022
0 135

Хакерската атака на 15 октомври, от която бе потърпевш и сайтът на президентството, е засегнала общо 14 интернет страници. Това са били сайтове на министерства, агенции и други институции.

Сайтът на президентството е бил обект на масирана хакерска атака

Няма информация за опити за източване на чувствителни данни. Сайтовете са били временно с ограничен достъп или затруднена функционалност. Това заяви Десислава Петрова, говорителят на Софийската градска прокуратура.

Тя поясни, че има данни, че сайтът на Летище Бургас е бил обект на атаката и не е бил достъпен около 13 ч.

Руски хакери твърдят, че са сринали сайтове на български институции

“Към момента е установена самоличността на лице, за което има данни, че е съпричастно към извършеното престъпление, но се работи по проверка и установяване на още 150 лица”, обясни Петрова.

Общо 14 сайта на институции са били обект на хакерска атака
iStock, Wikipedia

От Прокуратурата обясниха, че се работи по установяването на точната локация на извършителите. Както и местоположението на лицето, за което се знае, че е замесено. Тази информация е била установена от Националната следствена служба.

Руският град Магнитогорск е един от установените като източници на кибератаката.

Говорителят на СГП заяви, че е вероятно да се поиска екстрадиция на вече установеното лице.

„Дали лицето ще бъде предадено е решение на компетентните органи на друга държава. Ако не получим съдействие от тях, за българските съдебни власти има възможност да започнат неприсъствена процедура по съдене и търсене на наказателна отговорност от лицето, за което сме събрали доказателства, че е извършител на престъплението“, обясни Петрова.

Наказанието за киберпрестъпление е до 12 години лишаване от свобода и до 30 000 лева глоба.

Общо 14 сайта на институции са били обект на хакерска атака

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции