<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115231" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Учени открих...

Общопрактикуващи лекари алармират за опасност от липса на медици заради Омикрон (видео)

16 Януари 2022
0 493

Общопрактикуващи лекари алармират за опасност от липса на медици заради Омикрон, предава NOVA.

Общопрактикуващи лекари от столицата алармират, че има опасност от липса на медици, заради силно заразния Омикрон. Все повече стават областите в страната, които са на прага на червената зона.

80 процента от интензивните легла в област Русе вече за заети. Причината – тук се транспортират пациенти и от болниците в Разград, Велико Търново и Силистра. Крайдунавският град е в готовност за по-строги мерки и локдаун до дни.

Общопрактикуващи лекари алармират за опасност от липса на медици заради Омикрон (видео)

„Факт е, че в реанимация свободните легла са по малко, но според мен и според анализа проведен от екипа ми, тази натовареност се увеличава през последните седмици т.е. откакто е засечен новият вариант на вируса Омикрон. Но тук имаме пациенти от областите Разград, Велико Търново и Силистра, има дори случаи пациенти от други райони като Търговище. Предвиждат се мерки с ротация на учениците, както и с ограничаване на работното време, такива, засега не се предвижда необходимост от крайни мерки”, обясни областният управител на Русе Анатоли Станев.

“Възраждане” обяви резултатите от срещата с Кирил Петков за зелените сертификати (видео)

Липса на Covid зони и лични лекари в малките населени места се оказва съществен проблем по време на петата вълна на пандемията. В Хасковското село Брягово нямат лекар от деситилетия. На местните хора им се налага да пътуват до областният център Хасково или до Харманли.

„Ако се наложи манипулация, тъй като имаме над 20 деца в детска градина, имаме повече от 20 деца, които ходят на училище, имаме възрастни хор, ако се наложи манипулация, нямаме такива хора, които да извършат тези неща”, коментира кметът на село Брягово Делчо Митев.

Общопрактикуващи лекари алармират за опасност от липса на медици заради Омикрон (видео)

Така, на личните лекари им се налага да обслужват, ежедневно стотици пациенти. Част от тях с Covid. За да няма смесване на болни с коронавирус и останалите чакащи при личните лекари, в големите областни центрове отвориха Covid зони предназначени само за този тип болни.

„Covid зоната функционира от септември месец. Изнесеният кабинет е тук”, обясни д-р Драгош Методиев, завеждащ Covid зоната във Велико Търново.

Общопрактикуващи лекари алармират за опасност от липса на медици заради Омикрон

Натиск върху личните лекари отчитат и в столицата.

„ Много стрес, много болни, на ден позитивират 30-40 човека, които се натрупват за съжаление. Основно са пациенти, които не са ваксинирани, много цели семейства от най-малкия, до най-големия са положителни”, каза д-р Гергана Николова от БЛС.

За разлика от предишните щамове наблюденията са, че Омикрон засяга много деца.

„Има такива, които са в по-леки форми, има такива които са с няколко дневна температура, има такива, които по 10 дни лекуваме, за съжаление има и деца, които стигат в болницата”, допълни тя.

Според  д-р Николова ваксинацията остава единственият начин да се спре натискът към здравната система, а пациентите да не стигат до болница.

Министър Сербезова коментира отпадането на зеления сертификат за антитела (видео)

От своя страна здравният министър Асена Сербезова заяви на личната си страница във Фейсбук, че зеленият сертификат на база преболедуване се запазва. Повод са й дали спекулации по въпроса. Припомняме, че вчера на среща с ПП “Възраждане”, премиерът Кирил Петков също обяви, че зеленият сертификат продължава да бъде задължителен за влизане на обществени места.

Общопрактикуващи лекари алармират за опасност от липса на медици заради Омикрон

Изтоник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции