<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=161504" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Георг Георги...

Окончателно: Хората, подаващи сигнали за нарушения, ще бъдат защитени

27 Януари 2023
0 120

Окончателно: Хората, подаващи сигнали за нарушения, ще бъдат защитени, пише в. Дневник.

Депутатите приеха на второ четене законопроект за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, внесен от ГЕРБ – СДС. Поправките са част от ангажиментите, които България е поела по Плана за възстановяване и устойчивост.

От закрилата ще може да се ползва всеки сигнализиращ, неговите помощници, колеги и роднини. Също и хората, които правят информацията обществено достояние и я оповестяват. Този, който предприема действие с цел репресия срещу човек, подал сигнала, или срещу някой, свързан със сигнала, ще подлежи на глоба от 2000 до 8000 лева. Освен ако не подлежи на по-тежко наказание. Ако се установи обаче, че съзнателно е подаден сигнал или е оповестена публично невярна информация, е предвидена глоба от 3000 до 7000 лв.

Законът ще се прилага за сигнали, свързани с нарушения в области като обществени поръчки, финансови услуги, продукти и пазари, обществено здраве, безопасност на транспорта, сигурност на мрежите и информационните системи, правилата за заплащане на публични държавни и общински вземания, нарушения на трудовото законодателство, изпълнение на държавна служба и други сектори.

Окончателно: Хората, подаващи сигнали за нарушения, ще бъдат защитени
Снимка: БулФото

Депутатите приеха механизъм за разследване на главния прокурор

По анонимни сигнали няма да бъдат образувани производства. Подобна е ситуацията и за сигнали, отнасящи се до нарушения, извършени преди повече от две години.

Предвижда се изграждане на канал за вътрешно подаване на сигнали и централен орган за външно подаване на информация.

Работодателите в публичния и частния сектор ще бъдат задължение да изградят вътрешен канал за сигнали. За централен орган за външно подаване на сигнали е определена Комисията за защита на личните данни. Тя ще има възможност да препраща сигналите до компетентния орган. Заради допълнителните функции, с които ще бъде натоварена комисията, депутатите завишиха и основните месечни възнаграждения на членовете с 20 на сто.

Окончателно: Хората, подаващи сигнали за нарушения, ще бъдат защитени

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции