<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=114602" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Над половина...

Окончателно: Властите съкратиха сроковете за Covid карантина и изолация (заповед)

11 Януари 2022
0 501

Окончателно: Властите съкратиха сроковете за Covid карантина и изолация.

Това стана ясно, след като в понеделник ръководството на държавата се оказа контактно на заразения с коронавирус председател на Народното събрание Никола Минчев.

Председателят на парламента е дал положителна проба за коронавирус след Съвета за сигурност

Въпреки че намеренията за това бяха заявени още миналата седмица, решението на Министерството на здравеопазването да промени сроковете в един ден за същия остава интересно съвпадение.

Здравните власти обсъждат нови мерки срещу Covid-19 в София и съкращават карантината (видео)

Ето и какви са промените според заповедта от днес:

  • Задължителната изолация на положителните за SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19) е 10 дни вместо досегашните 14 дни.
  • Отпада задължителната домашна изолация след изписване от болница.
  • Карантината на контактните на потвърдените случаи на COVID-19 е 7 дни вместо досегашните 10, като срокът започва да тече от деня на последния контакт.
  • Хората, които са контактни на заразени с коронавирус и имат бустерна доза ваксина срещу COVID-19, са под карантина за четири дни. Условието е три дни след контакта (72 часа) да си направят PCR тест, отрицателния резултат от който да изпратят по имейл на регионалната здравна инспекция (РЗИ).

В заповедта не се посочва дали изолацията е по-кратка и при хора с бустерна доза ваксина, които са заразени с коронавируса, а не само контактни на заразени.

Окончателно: Властите съкратиха сроковете за Covid карантина и изолация
Снимка: БулФото

С голяма степен на сигурност ръководството на държавата ще се възползва от новите правила. Решаващо за продължителността на карантината се оказва, както обяви по-рано главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, кога РЗИ са се свързали със засегнатите: ако е преди публикуването на заповедта, карантината е по старите правила. Ако обаждането е след публикуването на заповедта, е по новите.

Окончателно: Властите съкратиха сроковете за Covid карантина и изолация
Снимка: БулФото

Окончателно: Властите съкратиха сроковете за Covid карантина и изолация

Източник: Министерство на здравеопазването

Видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции