<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=111430" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Професор Арг...

Омикрон може да ускори поставянето на 4-а доза ваксина

10 Декември 2021
0 993

Омикрон може да ускори поставянето на 4-а доза ваксина, пише Dir.bg

Четвърта доза от ваксината срещу ковид може да необходима по-рано от очакваното. Предварителните изследвания показват, че новият вариант Омикрон може да подкопае защитните антитела. Това заяви изпълнителният директор на “Пфайзер” Албърт Бурла пред американската телевизия CNBC.

“Пфайзер” и “Байотек” публикуваха в сряда сутринта резултатите от първоначалното лабораторно проучване. То показа, че третата инжекция е ефективна в борбата с варианта Омикрон. Докато първоначалната серия от ваксинации с две дози значително намалява способността за защита срещу новия щам. Въпреки това серията от две дози вероятно все още осигурява защита срещу тежко заболяване, причинено от Омикрон, твърдят компаниите.

Бурла отбеляза, че предварителното проучване на компанията се основава на синтетично, лабораторно създадено копие на варианта и са необходими повече данни от тестове с истинския вирус. Резултатите от тестовете с истинския вирус ще бъдат по-точни и се очакват през следващите две седмици.

Преди това Бурла прогнозираше, че четвъртата доза ще е необходима 12 месеца след третата.

Омикрон може да ускори поставянето на 4-а доза ваксина

Главният изпълнителен директор на “Пфайзер” заяви, че най-важното в момента е да се осигурят трети дози за зимата.

“Третата доза, според мен, ще осигури много добра защита”, каза Бурла.

Той заяви, че лечения като пероралното антивирусно хапче Paxlovid на “Пфайзер” ще помогнат за предотвратяване на хоспитализациите и контрол над ковид през зимата.

СЗО представи нови препоръки за бустерните дози

Междувременно Световната здравна организация представи нови препоръки за бустерните дози.

“Консултативният съвет за ваксини на Световната здравна организация (СЗО) препоръча хората, които са имунокомпрометирани или са получили инактивирана ваксина, да получат бустерна доза от ваксина срещу Covid-19”. Това съобщи в четвъртък ръководителят на Съвета Алехандро Кравиото, цитиран от Ройтерс.

Говорейки на брифинг той каза, че постъпващите данни показват, че ефикасността на ваксините срещу Covid-19 намалява с течение на времето, като се наблюдава значителен спад особено при възрастните хора.

Междувременно директорът на отдела за имунизация на СЗО Кейт О’Брайън заяви в четвъртък, че досега няма доказателства, че съществуващите ваксини срещу Covid-19 не са ефективни срещу новия коронавирусен вариант Омикрон.

О’Брайън добави, че здравните служители ще се нуждаят от още две до три седмици, за да проучат способността на ваксините да реагират на последния вариант на Covid-19.  Тя също така коментира твърденията на Pfizer Inc. и BioNTech SE, че три дози от тяхната ваксина неутрализират Омикрон. Той каза, че подобни заключения са “ранни” и идват от “малки проучвания”.

Омикрон може да ускори поставянето на 4-а доза ваксина

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции