<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=112168" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В българска б...

Омикрон се развива в бронхите 70 пъти по-бързо от Делта

17 Декември 2021
0 6174

Омикрон се развива в бронхите 70 пъти по-бързо от Делта, пише в.Сега.

Изследването, направено от екип от университета в Хонг Конг, и цитирано от в. ”Гаридън”, установява също, че новият вариант расте 10 пъти по-бавно в белодробната тъкан. Това според учените може да е индикатор за леко преминаване на заболяването.

Омикрон се развива в бронхите 70 пъти по-бързо от Делта
Лекар: Информацията за по-леко протичане на Омикрон не бива да успокоява (видео)

Майкъл Чан Чи-уай ръководи научния екип. Той казва, че резултатът трябва да се тълкува с повишено внимание, тъй като тежкото заболяване се определя не само от това колко бързо се репликира вирусът, но и от имунния отговор на човек. ”Разболявайки много хора, силнозаразен вирус може да причини по-тежко заболяване и смърт, въпреки че самият вирус може да е по-малко патогенен”, каза той. ”Нашите скорошни проучвания, според които вариантът Омикрон може частично да избегне имунитета от ваксини и минали инфекции, показват, че цялостната заплаха от варианта вероятно ще бъде много значителна”.

Джеръми Камил е доцент по микробиология и имунология в университета в Луизиана. Той казва, че доминиращият в момента вариант Делта показва подобен модел на по-бавен растеж в белите дробове. Първоначалните данни, публикувани онлайн, са от проби от белодробна тъкан, взети от пациенти по време на операция. За 24 часа вариантът Омикрон се репликира около 70 пъти по-бързо от Делта и оригиналния вариант. 

Оценката на риска, публикувана в сряда от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, съветва правителствата в ЕС спешно  да въведат отново ограниченията срещу вируса и хората да избягват струпването на едно място по време на празничния сезон.

Омикрон се развива в бронхите 70 пъти по-бързо от Делта

Източник: в.Сега

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции