<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=110162" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Защо СЗО проп...

Омикрон ще влезе у нас между 10 и 15 декември, прогнозира математик (видео)

30 Ноември 2021
0 3249

Омикрон ще влезе у нас между 10 и 15 декември, прогнозира математик.

“Вариантът Омикрон ще влезе у нас между 10 и 15 декември”, прогнозира математикът проф. Огнян Кунчев пред bTV. По думите му новият вариант ще се появи у нас заедно със студентите и работниците от Западна Европа, които се прибират у дома за празниците.

Омикрон ще влезе у нас между 10 и 15 декември, прогнозира математик

Според Кунчев, ако Омикрон навлезе у нас с пътуващите от Западна Европа, ще усетим ефекта на варианта в повишаването на случаите около Коледа. Той допълни, че все още се знае прекалено малко за новия вариант, за да може да се направи предположение как би се развила една вълна от Омикрон.

Доц. Гломб: Няма смисъл от тестовете за антитела, защото те избледняват бързо
Доц. Любомира Гломб

„Познаваме този вариант от около седмица. Алармиращото е, че за по-малко от месец успява да удесетори броя на заразените с него“, каза доц. Любомира Гломб, която завежда отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести.

Експерти: Омикрон е нов вариант на вируса, който може да рестартира пандемията (видео)

Тя също каза, че не се наема с прогноза за кога точно ще проникне Омикрон у нас.

„Засега РЮА има най-много опит. Симптоматиката не е различна. Тъй като населението на Южна Африка е по-младо, симптоматиката е по-лека, но това не бива да бъде извод, че ще бъде така за варианта по принцип. Предварителните прогнози са добри“, каза още Гломб.

Учени заговориха за връзка между СПИН и появата на варианта Омикрон

Според данните от Южна Африка симптоматиката при Омикрон не е различна. По думите ѝ обаче те не са достатъчни и това в никакъв случай не трябва да бъде извод, че ще бъде така.

Омикрон ще влезе у нас между 10 и 15 декември, прогнозира математик
Снимка: Reuters

Доц. Любомира Гломб допълни, че основният начин за борба с инфекциозните заболявания е ваксинация и превенция под формата на противоепидемични мерки.

„Така нареченият хибриден имунитет – от преболедуване и ваксинация, предпазва най-много“, каза вирусологът и отправи апел към хората да се ваксинират.

Омикрон ще влезе у нас между 10 и 15 декември, прогнозира математик

Източник и видео: bTV, “Тази сутрин”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции