<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=127324" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Асен Василев ...

OMV планира да открие банкови сметки в рубли

28 Април 2022
0 3197

Една от най-големите вносителки на руски газ се готви да открие сметки в рубли в “Газпромбанк” в Швейцария. Новината предава Клуб Z, цитирайки публикация на The Financial Times.

По-рано тази седмица “Газпром” обяви, че спира доставките на природен газ за Полша и България. Аргументът бе, че те не са пожелали да изпълнят искането на Москва за плащане в рубли.

“Газпром” спира доставките на газ за България

По-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заплаши, че и други може да ги последват.

Така останалите европейски държави бяха поставени пред труден избор – да се подчинят на агресора или да рискуват спирането на кранчето в името на солидарността.

Arno Melicharek

Вчера австрийският канцлер Карл Нехамер увери, че “OMV продължава, разбира се, да плаща доставките на руски газ в евро”, след като се появиха слухове, че държавната компания ще открие две сметки в “Газпромбанк”, за да спази поисканата от Путин процедура.

Газовата маневра на Путин може да рикошира неприятно към Русия

Енергийният гигант изтъкна в сряда, че доставките на руски природен газ за страната продължават. Говорител на OMV съобщи пред Reuters, че компанията работи върху решение, което да бъде съобразено със санкциите. Но отказа да даде повече подробности. 

OMV планира да открие банкови сметки в рубли

Източник: Клуб Z

Кадри: DW

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции