<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83438" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Сериозен ско...

OpenLux: Офшорният скандал набира скорост, има и българска следа за над 500 млн. евро

09 Февруари 2021
0 2209

Ден след официалното обявяване на мащабното журналистическо разследване на хиляди офшорки в Люксембург, започнаха и първите политически реакции, пише bTV.

Според министри в херцогството страната е станала жертва на изключителната прозрачност на финансовия си сектор и OpenLux ще е като обеца на ухото за надзорните органи, които още преди скандала са затегнали значително своите процедури.

Френският вестник „Льо Монд“ заедно 10 партньорски медии в продължение на повече от година работи по разкриването на 55 000 офшорни компании с активи за най-малко 6 трлн. евро. Зад фирмите стоят не само големи мултинационални компании и известни личности, но и престъпни групировки, екстремисти, корумпирани политици и лица, свързани с диктаторски режими.

334 български богаташи имат сметки от над 1 млн. евро в чужбина и офшорки

Според българския партньор на разследването – сайта „Биволъ“, активите с български собственици са за над 500 млн. евро, като са разпределени в над 250 фирми. Онлайн изданието посочва, че в списъка влизат “някои от най-богатите хора в България, чието състояние се натрупва в тъмните години на Прехода”, а също така и лица, свързани с „високопоставени магистрати“ и управлението.

Пред Ер Те Ел финансовият министър Пиер Граменя коментира, че за пореден път Люксембург става мишена на критики заради своя „много отворен и прозрачен регистър на компаниите“: „Важно е да се разбере, че хората не идват с парите си в Люксембург, за да се крият, тъй като трябва да бъдат вписани в регистъра. Те идват в Люксембург, защото тук могат да управляват парите си по-добре, отколкото в своите страни“.

Правосъдният министър Сам Тансон изказа малко по-балансирана позиция. Макар и според нея разследването да е доказало прозрачността на регистрите в херцогството, тя призна, че системата има своите недостатъци и няма как да се проследи в реално време всеки съмнителен случай за евентуални връзки с организираната престъпност.

„От края на декември отговаряме на журналистически въпроси. През миналата седмица получихме списък с дузина души със сенчесто минало и журналистите посочиха, че са ги открили в нашите регистри. Веднага предадохме информацията на финансовото разузнаване, което се бори с прането на пари и финансирането на тероризма. Всички случаи се разследват“, подчерта тя.

По думите ѝ целият финансов сектор през последните години е минал през „промяна в парадигмата“ в посока повече прозрачност и международно сътрудничество.

През следващите дни се очакват публикации в участвалите в разследването медии, от които ще разберем повече за имената на хората зад най-богатите офшорки на Европа – български и не само.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции