<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=130183" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Дете на едноп...

Организация настоява висшият съд в Ню Йорк да признае слон за личност

19 Май 2022
0 92

Организация настоява висшият съд в Ню Йорк да признае слон за личност, пише Dir.bg.

Става дума за азиатския слон Хепи. Тя има четири крайника, изразителни очи и обича да се разхожда сред зеленина в Ню Йорк. Но може ли Хепи да се счита за личност? Този въпрос беше поставен пред висшия съд в Ню Йорк по дело, което разглежда казуса дали основно човешко право може да бъде прехвърлено и върху животно, съобщи Асошиейтед прес.

Според защитниците на правата на животните от “Нонхюман Райтс Проджект” това може да бъде направено. Но от зоологическата градина в Бронкс, където живее Хепи, са на обратното мнение.

Хепи живее в зоопарка в Бронкс от 45 години.

Родена е в дивата природа на Азия. Заловена е, когато е на една година и е отведена в САЩ. Носи името на един от героите от “Снежанка и седемте джуджета”.

Слонове се забавляват като чупят огромни тикви (видео)

Организация настоява висшият съд в Ню Йорк да признае слон за личност

Хепи пристига в зоологическата градина в Бронкс през 1977 г. със своя събрат по съдба – слонът Гръмпи, който е фатално ранен при сблъсък през 2002 г. с други два слона.

Сега е в заграждение, в съседство с другия слон в зоопарка – Пати. Адвокатът на зоологическата градина твърди в съдебните документи, че Хепи може да плува, да се храни и да се занимава с всичко естествено за поведението на слоновете.

Бебе слонче изпадна в паника от силната музика на фестивал в Тайланд (видео и снимки)

Щатският Апелативен съд изслуша аргументите, според които тя трябва да бъде освободена по процедурата habeas corpus, чрез която хората оспорват незаконното задържане.

Защитниците на правата на животните настояват слонът да бъде преместен в по-просторно убежище.

“Тя има интерес да упражни избора си и да реши с кого иска да бъде, къде да отиде, какво да прави и какво да яде. Зоологическата градина й забранява сама да прави някои от тези избори”, каза адвокатът на организацията Моника Милър пред Асошиейтед прес.

Адвокатът на дружеството за опазване на дивата природа на зоопарка Кенет Манинг попита съдиите дали подобно пълно пренаписване и предоставяне на права на животните, които досега не са имали, не трябва да  бъде направено от законодателната власт.

“Очевидната експлоатация на слона Хепи от “Нонхюман Райтс Проджект” не показва загриженост за отделното животно и разкрива факта, че те са готови да пожертват здравето и психологическото благополучие на Хепи, за да създадат прецедент”, казват от зоологическата градина в специално изявление.

Организация настоява висшият съд в Ню Йорк да признае слон за личност

Медията припомня, че през 2005 г. Хепи е станала първият слон, преминал тест, който показва наличието на самосъзнание. Животното многократно е докосвало бял знак “Х” на челото си, докато се е наблюдавало в голямо огледало.

Зоологическата градина и нейните поддръжници предупреждават, че победата на “Нонхюман Райтс Проджект” може да отвори вратата за възникване на повече правни действия от името на животни, включително домашни любимци.

Адвокатите на организацията отвръщат, че колкото и добре да се отнасят с Хепи в зоопарка, нейното право на “телесна свобода” е нарушено. Те твърдят, че ако съдът признае правото на Хепи на тази свобода, съгласно habeas corpus, тя ще бъде “личност”. И тогава трябва да бъде освободена.

От други неправителствени организации също смятат, че подобен казус може да възникне и за прасетата, кравите и пилетата.

Прасетата могат да бъдат обучени да използват компютърен джойстик

Организация настоява висшият съд в Ню Йорк да признае слон за личност

Държавни и национални асоциации, представляващи ветеринарни лекари, излязоха с позиция, че съдебният процес насърчава признаването на правата на личността на животните над хуманното отношение към тях.

Поддръжниците на иска виждат в този случай шанс обществото да направи крачка напред в етичното отношение към животните.

Решението на съда се очаква през следващите месеци.

През октомври миналата година друга организация за защита на животните поиска от федерален съд да признае известните като “кокаинови хипопотами” на колумбийския наркобарон Пабло Ескобар за “заинтересовани лица” със законни права в САЩ. Решението няма реални последици за самите хипопотами, тъй като те са в Колумбия.

Източник: Dir.bg

Снимки: iStock

Видео: pexels

Организация настоява висшият съд в Ню Йорк да признае слон за личност

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции