<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=172328" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лъжата, че из�...

Осъден бивш шеф на Военно-апелативния съд съди прокуратурата за стотици хиляди

29 Март 2023
0 101

Осъден бивш шеф на Военно-апелативния съд съди прокуратурата за стотици хиляди. Това стана ясно от решение на Софийския градски съд (СГС), предаде news.lex.bg.

Полк. Петко Петков, бивш председател на Военно-апелативния съд, осъди прокуратурата да му изплати близо 180 000 лева обезщетения. Делото е заведено по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). 

Петков е претендирал за 560 000 лева. Той, както и прокуратурата, могат да обжалват решението на градския съд пред горната инстанция.

Осъден и оправдан

Бившият председател е завел делото срещу прокуратурата, след като беше съден и оправдан за длъжностно присвояване и представени неверни сведения. Целта беше да бъдат получени пари по проект на ОПАК. Обвинението беше свързано с договор от 2008 г. между тогавашното Министерство на държавната администрация и административната реформа (МДААР) и Военно-апелативния съд. С него съдът започна изпълнение на проект по ОПАК за над 730 000 лева. Парите бяха отпуснати за изграждане на информационна система за прозрачност във военните съдилища.

През 2014 г. обаче проектът беше прекратен, след като започна разследване. Прокуратурата повдигна обвинения на 8 души, между които и Петков. Градският съд първоначално ги призна за виновни, но не ги наказа заради изтекла давност. Основна част от обвиненията беше свързана със сключени договори с експерти без обществени поръчки, като била изготвена документация със задна дата, която да доказва, че такива все пак са проведени.

Осъден бивш шеф на Военно-апелативния съд съди прокуратурата за стотици хиляди
Снимка: PIX4FREE/ License details

В края на 2020 г. Софийският апелативен съд (САС) оправда всички подсъдими и прокуратурата не протестира присъдата. Тогава съдът прие, че председателят на Военно-апелативният съд изобщо не е бил длъжен да провежда процедури по ЗОП. Оправданието е, че той не се прилага за проекти, които са възложени и изцяло финансирани от международна организация.

Оказа се, че още в началото на проекта МДААР е поставило условие от на Военно-апелативния съд да се платят възнаграждения на физически лица, а не за определени дейности, които прокуратурата е инкриминирала. За да приеме, че не са настъпили тежки вредни последици, апелативният съд напомни, че са възстановени изцяло всички пари с лихвите.

Понесъл го тежко

Петко Петков твърди в иска си по ЗОДОВ срещу прокуратурата, че е понесъл особено тежко воденото срещу него дело. Обяснението е, че делото било свързано с работата му като председател на съда и е засегнало професионалната му репутация, която приел за срината и се чувствал публично опозорен. Преживял и силен стрес, а делото било и широко отразено в медиите. Петков подчертава, че обвиненията са му попречили да се развива професионално и да се грижи за семейството си. Причината е, че бива освободен от работа, а и много от познатите му се отдръпнали от него.

Петков е оценил на половин милион лева само неимуществените вреди от повдигнатите срещу него обвинения. Съдия Евгени Георгиев от СГС обаче е решил, че справедливото обезщетение за тях е 120 000 лева. В решението си той посочва, че е направил справка за други водени дела по ЗОДОВ от магистрати срещу прокуратурата.

В решението си СГС отбелязва, че очакванията и изискванията на обществото към магистратите за почтеност и спазване на законите са изключително завишени. Затова и незаконното обвинение за извършване на престъпление при тях има по-силно негативно отражение върху неимуществената им сфера.

Подправят документи в Софийския градски съд? (РЕПОРТАЖ)

Хиляди платени обезщетения

Прокуратурата е осъдена да плати на Петков и близо 58 000 лева за имуществени вреди, между които почти 10 000 лева за адвокатски хонорари. Голяма част от парите са заради обезщетенията при напускане на работа. През 2014 г. Висшият съдебен съвет отстрани Петков от длъжност, след като му бяха повдигнати обвинения. Година по-късно той напусна съдебната система. До напускането обаче Петков посочва, че не е получавал допълнително материално стимулиране. Той претендира обезщетение и за това, наред с парите, които не е получил от заплати, докато е бил отстранен, както и обезщетението при напускане.

През 2021 г., след като вече е бил окончателно оправдан, Военно-апелативният съд е платил на Петков над 27 000 лева обезщетение по Закона за съдебната власт. Такова получават всички магистрати при освобождаване. От решението става ясно, че то е по-малко. Това е така, защото Петков е получил 23 000 лева през 2000 г., когато също е напуснал съдебната система. Военният съд е начислил на Петков и почти 45 000 лева обезщетение за заплатите, които не е получил, докато е бил отстранен. Той обаче е поискал и съдът му присъжда още над 46 000 лева, които са лихви върху обезщетението при напускане на системата, както и за разликите в брутните заплати, които не е получавал, докато е бил отстранен.

Осъден бивш шеф на Военно-апелативния съд съди прокуратурата за стотици хиляди

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции