<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=141246" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Френската пр...

Осъдиха Прокуратурата да плати 1,8 млн. лв. по мегаделото “Октопод”

16 Август 2022
0 974

Осъдиха Прокуратурата да плати 1,8 млн. лв. по мегаделото “Октопод”. Парите трябва да бъдат преведени на частна фирма, съобщава сайтът BIRD.

Алексей Навални е в карцер

Осъдиха Прокуратурата да плати 1,8 млн. лв. по мегаделото "Октопод"

Рекордното обезщетение е постановено с решение на Върховния касационен съд от 12 август. То е и окончателно.

Фирмата, за която става дума, се казва “Голд Лизинг” ООД. Предметът ѝ на дейност е отдаване под наем и оперативен лизинг на леки и лекотоварни автомобили.

През 2010 г., когато вътрешен министър е Цветан Цветанов (ГЕРБ), полицията нахлува в офиса ѝ и изземва служебните компютри и десетки чували с документи. Това се случва в рамките на мегаоперацията “Октопод”.

В медиите излизат публикации, че “Голд лизинг” е част от “пипалата” на “Октопод”. Също се казва, че чрез дружеството са прани пари.

След шумната акция са образувани три основни дела, станали популярни като “Голям Октопод” (за тежки икономически престъпления), “Нежен Октопод” (сводничество и проституция) и “Малък Октопод” (за рекет и принуда). До съд стига само последното.

Развитието

Документите, иззети от “Голд лизинг” през 2010 г., са по т. нар. “Голям Октопод”. Делото е прекратено на 27 февруари 2014 г.

След акцията дълго време прокуратурата отказва да върне на “Голд Лизинг” компютрите и документацията и да ѝ предостави копия, за да може да продължи търговската си дейност.

Въпреки прекратяването на производството през 2014 г. прокуратурата не връща на фирмата активите, необходими за дейността ѝ.

Накрая фирмата фалира.

ВКС се опира на практиката на Съда на Европейския съюз и Европейския съд по правата на човека, за да обоснове решението си, с което определя размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди.

Решението

“С оглед изложеното, решението на въззивния съд в частта, с което е отхвърлен иска за заплащане на обезщетение за имуществени вреди за разликата над 802 408,92 лв. до размера от 1 021 319,19 лв., т.е. за сумата от 218 910,27 лв., следва да бъде отменено, а искът – уважен до посочения размер”, пише ВКС.

Към тази сума се присъждат и законната лихва върху главниците от 10.02.2015 г., с което обезщетението, което прокуратурата трябва да плати на фирмата “Голд лизинг” се увеличава значително.

Държавното обвинение ще плати и 29 421,73 лв. разноски за трите съдебни инстанции.

Във видеото можете да си припомните ареста на Алексей Петров покрай делото “Октопод”.

Осъдиха Прокуратурата да плати 1,8 млн. лв. по мегаделото “Октопод”

Източник: BIRD

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции