<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=158671" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Три болници в...

Още една община обяви грипна епидемия

11 Януари 2023
0 260

Още една община обяви грипна епидемия.

Учебните занятия в училищата на територията на община Шумен ще бъдат преустановени за периода от 13 до 18 януари, включително. Това съобщиха от Областния оперативен щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания.

Преустановяват се и плановите консултации за здрави бременни жени и деца, профилактичните прегледи. Общопрактикуващите лекари няма да извършват задължителните имунизации и реимунизации. Спират се и свижданията в лечебните заведения.

Ограничава се провеждането на мероприятия с масов характер, както и посещенията на външни хора в затворени колективи.

Обявиха грипна епидемия в Бургаска област

Още една община обяви грипна епидемия
Снимка: iStock

Бургаска област първа в страната обяви грипна епидемия заради резкия скок на заболелите от остри респираторни заболявания. Голяма част от тях са деца, а отделението за малки пациенти в бургаската болница е запълнено почти на 100%. Учениците бяха пуснати в грипна ваканция от 12 до 17 януари.

Епидемиологичната обстановка у нас остава сложна.

Рязък скок на болните от грип и остри респираторни заболявания се отчита в Ямболско. Областта е на прага на грипна епидемия, съобщи пред журналисти директорът на Регионалната здравната инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева. Броят на заболелите се е увеличил до 267 на 10 хил. души. Очаква се през следващата седмица да достигне епидемичните стойности за областта от 321 на 10 хил. души, Най-засегнати са малките деца до 4 години, както и тези в ученическа възраст.

Още една община обяви грипна епидемия
Снимка: iStock

Най-много болни на 10 000 души население има и в областите Габрово и Враца. Засега София остава извън червената зона и въвеждане на грипна ваканция при учениците не се налага.

Пикът на грипната вълна се очаква през февруари. Здравните власти препоръчват да се носят маски на закрити обществени места и аптеки.

Още една община обяви грипна епидемия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции