<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=146781" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ицо Хазарта к...

“Царска настилка” покрива двор на частен имот в софийско село (видео)

05 Октомври 2022
0 1083

От десетки години “царска настилка” покрива двор на частен имот в софийско село.

Емблематичните за центъра на София жълти павета са със статут на недвижима културна ценност и са под закрилата на закона от 2016 година.

Столична община, която носи отговорност за опазването им, поддържа резерв за използване при ремонт на настилката. В склада за съхранение има 51 000 годни за повторна употреба и 18 000 повредени павета.

&#8220;Царска настилка&#8221; покрива двор на частен имот в софийско село (видео)

Криви и нарязани жълти павета: “Спаси София” показа половинчатия ремонт пред НС

През втората половина на ХХ век има практика за подмяна на така нар. “царска настилка” с асфалт. По онова време доста от жълтите павета изчезват.

„И в онази епоха те са събирани на склад. Тъй като излязоха няколко случая в София с подобни настилки в частни обекти, беше направено обстойно проучване и се установи, че тогава склададжиите са ги продавали на гражданите на символични цени, а има съмнения, че директно още при свалянето са отивали в частни обекти, така че хората са ги добивали законосъобразно от гледна точка на онази епоха и няма как да им бъдат отнети, същевременно помня два случая на дарения – хора, които ги върнаха от дворовете си. Няма как да им бъде отнето това, което техните бащи и дядовци са добили от общината. Можем само да ги насърчим да ги върнат на софиянци обратно“, коментира пред bTV доц. д-р Тодор Чобанов, археолог и бивш зам.-кмет на Столична община.

Архитект Валентина Върбанова от Музея за история на София разказва, че решението за павиране на софийските улици е взето от общинския съвет през 1906 година. Софийска община тегли заем от немски банки на стойност 35 млн. златни български лева. Паветата са внесени от Австро-Унгария и до 1909 година се покрива централната част на града.

И допълва: „Било е въпрос на престиж софийските улици да бъдат качествено постлани с тези керамични павета. Те винаги са били символ на София, защото това е единственият град в България, в който има такива настилки. Мисля, че трябва с благоволение да ги гледаме, красиви са и придават лукс на софийския център“

Източник и видео: bTV

От десетки години “царската настилка” покрива двор на частен имот в Горни Лозен (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции