<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=114334" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Д-р Александъ...

Отчитат все повече случаи на починали с Covid-19 с фалшиви сертификати (видео)

10 Януари 2022
0 1679

Отчитат все повече случаи на починали с Covid-19 с фалшиви сертификати, съобщава БНТ.

Над 5000 заразени с коронавирус са в болница. За седмица приетите в лечебни заведения са се увеличили с близо 40%. Расте и броят на настанените в интензивни отделения. Те вече са 517. Увеличението е с около 15% за изминалите 7 дни.

Прокуратурата повдигна обвинение на лекаря, хванат от “Господарите” да издава фалшив сертификат за ваксина срещу Covid-19 (видео)

На този фон вчера са поставени над 8 000 бустерни дози ваксини. И вчера, в неделния ден, имаше засилен интерес към имунизациите. А в Пловдив хора с фалшиви сертификати искат да се ваксинират.

За денонощие 45 души загубиха битката с коронавируса. Нито един от тях не е бил ваксиниран. Повечето починали от ковид в една от пловдивските болнци също не са ваксинирани.

“Имаме случаи на пациенти с фалшиви сертификати на ваксинация, които също губят битката с ковид и, за съжаление, това са млади хора, казва д-р Екатерина Петкова, управител на ДКЦ към университетската болница.

БНТ: Казвате фалшиви, тоест, признали са самите пациенти, че са със фалшиви сертификати?

Д-р Петкова: И пациентите и близките им в последствие, за съжаление, това е една много лоша тенденция

В болницата са разкрити 61 легла за лечение на коронавирус. 50 от тях са заети.

“Все още персистират пациентите, които имат класическите оплаквания – от задух, кашлица, висока температура, обща отпадналост. Напоследък зачестяват и случаите с по-леки симптоми и главно засягане на горните дихателни пътища”, обясни д-р Петкова.

От болницата имат готовност да разкрият допълнителни ковид легла, ако се наложи. Във ваксинационния им пункт отчитат хора с фалшиви сертификати за ваксинация искат да се имунизират.

“Няма как да се случи, трябва този , който си е поставил фалшивата ваксина, да намери начин да ваксинира наистина тези хора”, обясни д-р Екатерина Петкова

За два дни през пункта за имунизация на болницата са минали 400 души.

“Децата бяха към 20 за събота и неделя, при всички протича изключително добре ваксинацията. Много малко са тези за първа доза, горе-долу 10-15 процента, основно за втора и бустерна доза пристигат хората. Бустерни дози се извършват най-много. Все повече млади хора идват, което също е позитивно”, обясни д-р Даниел Марков- дежурен във ваксинационния кабинет.

Повечето хора си поставяли втора или подсилваща доза ваксина. Желаещите да се имунизират с първа игла са малко.

В “Денят започва” с Георги Любенов пулмологът Александър Симидчиев съобщи, че ваксините намаляват с 60% възможността за заразяване с коронавирус.

“Ваксините намаляват със 70% хората, които влизат в болници. Затова в много държави, през които Омикрон минава, хоспитализациите са по-ниски. С 90% се намалява смъртността”, обясни той.

В “Говори сега” бившият здравен министър проф. д-р Костадин Ангелов коментира, че за разлика от повечето европейски държави у нас, ваксинираните срещу коронавирус все още са малко.

“Няма никаква връзка между това как протича Омикрон в Европа и как ще протече в България. Тук вероятно ще протече много по-тежко”, каза той.

В изнесените пунктове за имунзиация на Столичната община днес са поставени 1 711 дози ваксини.

Отчитат все повече случаи на починали с Covid-19 с фалшиви сертификати

Източник и видео: БНТ

Отчитат все повече случаи на починали с Covid-19 с фалшиви сертификати

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции