<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149624" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Дай акъл": Да ...

Откриха паметник на Нелсън Мандела в София (снимки)

03 Ноември 2022
0 325

Откриха паметник на носителя на Нобелова награда за мир Нелсън Мандела в София. Той се намира пред сградата на Полиграфическия офис център на ул. „Николай Ракитин“.

Мандела бе президент на Южна Африка от 1994 г. до 1999 г. Той бе първият демократично избран президент и управлява страната през мирен преход от апартейда към многорасова демокрация. 

Откриха паметник на Нелсън Мандела в София (снимки)
БулФото

„Това е едно от поредица събития, които се организират от посолствата на двете страни в България и Южна Африка, за да отбележат 30-годишнината от възстановяването на дипломатическите отношения“. Това заяви зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова по време на церемонията по откриването.

Македонският президент сравни Кирил Петков с Нелсън Мандела

„С делото и живота си Нелсън Мандела се е превърнал в символ на борбата за правата на човека, за борбата за свобода. С откриването на този паметник не само ние можем да помним мисията и делото му, но и ще остане за следващите поколения“.

Табо Тахе, посланикът на ЮАР, също присъства.

Откриха паметник на Нелсън Мандела в София (снимки)
БулФото

Мандела е познат и обичан по целия свят. Често наричан “бащата на съвременната Южна Африка”, Мандела се бори срещу расовата сегрегация дълго преди да стане държавен глава.

През 1993 г. той и Фредерик Уилем де Клерк си споделят Нобеловата награда за мир, за тяхната работа за мирен край на апартейда и полагането на основите на новата и демократична Южна Африка.

Откриха паметник на Нелсън Мандела в София (снимки)
Wikipedia

Впоследствие Мандела е дарил цялата парична награда, която е получил. Половината сума е отишла за помощи за бедни деца, а останалата – за бездомни.

Откриха паметник на Нелсън Мандела в София

Видео: YouTube/Biography

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции