<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=117769" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Китай разраб...

Откриха зимните Олимпийски игри в Пекин

04 Февруари 2022
0 327

Откриха зимните Олимпийски игри в Пекин.

Президентът на Китай Си Дзинпин откри XXIV зимни Олимпийски игри днес в Пекин. Президентът на МОК Томас Бах произнесе своето приветсвие и след това му даде думата.

Вижте програмата на българското участие в Зимните олимпийски игри

Чжан Имоу бе режисьор на церемонията по откриването, а домакин беше националният стадион в Пекин, известен като “Птиче гнездо”. Той е първият в света, приел церемонията по откриването и на летни, и на зимни олимпийски игри.

Откриха зимните олимпийски игри в Пекин

Церемонията започна с представяне на китайския лунен календар – Ли Чун, и идването на пролетта. Според китайските вярвания, студът поражда новия живот.

Игрите в Токио са най-успешни за България от 21 години насам

След това се появи и знамето на Китай, което премина през ръцете на дълга колона от хора от представители на 56-те етнически групи в страната. Дете изпълни с тромпет местната битова песен “Моята родина и аз”. Песента символизира силната връзка между китайския народ и родината. Военни издигнаха знамето на фона на Марша на доброволците – националния химн на Китай.

После от небето “потече” огромна река, символизираща Хуанхъ (жълта река). Това е втората по дължина река в Китай и е наричана “реката майка на Китай” и “люлка на китайската цивилизация”. В началото на китайската история там се намират най-гъсто населените и плодородни земи.

Откриха зимните олимпийски игри в Пекин

Когато реката стигна земята се превърна в огромен леден къс. Чрез него бяха представени всички градове домакини на зимните олимпийски игри.

Евелина Николова донесе още един медал в най-важния ден за България на игрите в Токио

Церемонията завърши с парада на официалните делегации, открит от Гърция – родината на олимпийските игри.

Българската делегация беше във втората половина. Родният трибагреник беше в ръцете на Радослав Янков и Мария Здравкова.

Източник: БНР
Видео: CGTN Sports Scene

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции