<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=145191" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хиляди проте...

Парични средства с лика на Елизабет II се превръщат в страст за колекционерите

21 Септември 2022
0 179

Парични средства с лика на Елизабет II се превръщат в страст за колекционерите.

Търсенето на монети и банкноти с лика на кралицата е започнало след смъртта ѝ на 8 септември в Шотландия, разказват дилъри.

20-доларовите канадски банкноти от периода преди Втората световна война с лика на Елизабет като дете също са сред търсените парични средства, въпреки че са много редки. Такава е и юбилейната австралийска монета от 50 цента, пусната в обращение по повод Диамантения юбилей на покойната кралица.

Парични средства с лика на Елизабет II се превръщат в страст за колекционерите
Снимка: iStock

Кралският двор емитира колекционерски монети с подписа на Елизабет II (видео)

Монетите и банкнотите се търсят както от дългогодишни, така и от начинаещи колекционери. Смята се, че това е почит към монарха, управлявал най-дълго Великобритания.

На първо място в търсенията на колекционерите са лимитираните серии. Опитните нумизмати искат да запълнят колекциите си, а присъединяването на начинаещите колекционери е фактор, който също вдига цените.

Австралийският експерт по монети Джоел Кандиах пусна свое видео, в което обявява, че цената на австралийската двудоларова лилава монета с корона вече е 180 долара.

Собственикът на компанията “Alliance Coin & Banknote” в Онтарио Шон Айзъкс подготвя аукцион с фокус към някои значими банкноти и монети. Сред тях е канадската банкнота от 20 долара от 1935 година, на която е образът на 8-годишната тогава Елизабет.

В Австралия, Канада и Нова Зеландия банкнотите с образа на кралицата ще останат в обращение още дълги години.

Източник: Dir.bg

Снимки: iStock

Парични средства с лика на Елизабет II се превръщат в страст за колекционерите

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции