<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=125860" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Гърция разхл...

Парламентът прие новите правила за въвеждане на противоепидемични мерки

13 Април 2022
0 550

Парламентът прие новите правила за въвеждане на противоепидемични мерки, предава.

Промените в Закона за здравето станаха на второ четене и след два часа разисквания. Измененията бяха внесени от председателя на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев („Продължаваме Промяната“) и група народни представители.

Парламентът прие новите правила за въвеждане на противоепидемични мерки
Архив БулФото

Решението регламентира министърът на здравеопазването, по предложение на главния държавен здравен инспектор, да може да въвежда противоепидемични мерки с цел предотвратяване на разпространение на заразни болести и контрол на риска. Мерките могат да се въвеждат и със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция, съгласувано с главния здравен инспектор за територията на отделна област, община или населено място за определен период от време. 

Официално: Отменят извънредната епидемична обстановка

Освен национални програми Министерството на здравеопазването да изготвя и национални планове за реакция при заразни болести. Ако няма разработен план за действие за съответната епидемия или пандемия, то Министерският съвет, по предложение на министъра на здравеопазването, приема такъв в срок до един месец. 

Създадена беше нова алинея 12, в която се казва, че временните епидемични мерки не могат да включват:

1. Забрана за влизане на територията на страната;

2. Ограничаване придвижването на територията на страната;

3. Спиране работата на обекти с обществено предназначение и/или други обекти или услуги, предоставяни на гражданите;

4. Изискване на документ за достъп до обектите и услугите по предходната точка 3.

Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС) коментира, че в обхвата на точка 4 не е включено „преустановяването на присъствения учебен процес“. По думите му учениците отново ще бъдат ощетени.

Според Искрен Митев (ПП) промените дават възможност при зараза да се взимат мерки – стъпка по стъпка и за определени области.

Против законодателните промени бяха от „Възраждане“. Чрез този законопроект еднолично се въвежда власт в ръцете на един човек, смята Цвета Галунова. Тя дори призова управляващите да оттеглят законопроекта. Председателстващият заседанието Росица Кирова (ГЕРБ-СДС) отвърна, че на второ четене законопроектът не може да бъде оттеглен.

Парламентът прие новите правила за въвеждане на противоепидемични мерки
Архив БулФото

Парламентът прие новите правила за въвеждане на противоепидемични мерки

Източник: NOVA

Снимки: Архив БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции