<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=130461" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Какви са симп...

Първи случай на дете с острия хепатит у нас? (видео)

23 Май 2022
0 359

Проба при дете на 4 години у нас отговаря на критериите за острия хепатит, докладван от десетки страни. Това обяви пред NOVA директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

„От изследваните четири съмнителни проби на новия хепатит, има една, която е много вероятно да се окаже, че е именно на това заболяване. Симптомите на детето отговарят на описанието. Пациентът се чувства добре и предполагам вече е изписан”, уточни тя.

Проф. Кантарджиев даде съвети към родителите заради мистериозния хепатит при децата (видео)

Първи случай на дете с острия хепатит у нас? (видео)
iStock

Детето е било хоспитализирано първо в Дупница. След това е преместено за диагностично уточняване в Инфекциозна болница в София. 

Относно маймунската шарка, тя бе категорична, че няма засечени случаи у нас.

По думите ѝ обаче е много вероятно да се появят.

“Това е заболяване, което го е имало в Западна и Централна Африка и спорадично е пренасяно в Европа. Новото е, че има нещо като епидемичен взрив”, разясни медикът. 

“Нямаме директни полети от Африка, така че опасността не може да дойде директно. Шарката започва с висока температура, болки в ставите и гърба и пъпки с мехурче с бистра течност, която се превръща в гной. След като се спукат, остават ранички”, заяви тя. И допълни, че заразата може да се предаде и чрез телесна течност или бельо.

Проф. Христова: Първи случай на дете с острия хепатит у нас

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции