<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=104308" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В България: и ...

Първият сигнал до Кьовеши доведе до обиски в България и изземвания за 13 млн. евро

20 Октомври 2021
0 2365

Първият сигнал до Кьовеши доведе до обиски в България и изземвания за 13 млн. евро

Първият сигнал, подаден до Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши, е довел до серия обиски, арести и изземвания на стойност 13 млн. евро, съобщава Свободна Европа.

Кьовеши

Операцията се е провела на териториите на България, Италия и Германия, съобщиха в сряда от пресслужбата на институцията.

Тя е била ръководена от европейски делегиран прокурор в Германия и изпълнена от отдела за криминални разследвания на полицейското управление на Северна Горна Бавария и от италианската финансова полиция.

Хаджигенов сезира Лаура Кьовеши за полицейското насилие над протестиращи

В операцията са иззети и 13 луксозни автомобила.

Десетте ареста са извършени по подозрения за създаване на престъпна група и укриване на данъци. Основните заподозрени са използвали схема за т.нар. ДДС въртележка.

Тя се е изразявала в многократното препродаване на автомобили в различни страни от ЕС. Разследващите твърдят, че са били подавани фалшиви декларации за изплатени данъци върху печалбата, които са довели до загуби от 13 млн. евро.

Сред заподозрените има такива с връзки с италианската мафиотска организация „Ндрангета“. Като част от операцията четирима души са арестувани и за трафик на наркотици.

Кьовеши

„Това е новата реалност на зоната на Европейската прокуратура. Няма повече тромави формалности за взаимна правна помощ, а бързи и решителни действия за ефективното възстановяване на щети“, заяви Кьовеши.

Кьовеши

Центрове на престъпната операция са били Айхщат в Германия и Милано в Италия. Покупките са били извършвани чрез несъществуваща компания в Германия и през частно лице от Италия. По този начин се е симулирало извършването на частна сделка, с което се е спестявало изплащането на ДДС в Германия, тъй като германската кола е трябвало да бъде регистрирана на Апенините.

Впоследствие частният купувач, чиято самоличност е била скрита в Германия, е фалшифицирал сделката като извършена директно с дилър на автомобили в Милано. По-късно колите са препродавани към други дилърски къщи и частни лица на занижени цени.

В съобщението на прокуратурата не е изяснено каква част от дейността се е извършвала на територията на България.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции