<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=125782" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Директор в дъ...

Пътните строители започнаха блокади на ключови шосета

13 Април 2022
0 172

Днес пътните строители излизат на национален протест заради парите, които им дължи бюджетът. Става дума за суми по спорни договори, сключвани по време на кабинета “Борисов”, заради които и до днес се има скандали в парламента между управляващи и опозиция.

Планът за протеста днес включва блокади на ключови транспортни точки.

Протест на пътни строители блокира центъра на София (снимки)

Протестът в София започна в 9:00 ч. и стоителите се събраха пред сградата на Народното събрание.

В 11 ч. площадът пред НС ще бе затворен. Между 11 и 14 ч. ще бъде спряно движението по пътя Русе – Варна, ще има и блокади на Айтоския и на Ришкия проход.

Пътните строители започнаха блокади на ключови шосета

Ресорният министър Гроздан Караджов беше предложил решение на проблема с разплащанията. Предложението бе първоначално прието от коалиционните партньори, но след това механизмът бе блокиран от “Продължаваме промяната” заради споровете между ПП и ИТН кой да оглави БНБ.

Строители заплашиха да блокират утре магистралите “Тракия” и “Хемус”, както и софийски булевард (график)

След среща с протестиращите вчера премиерът Кирил Петков се отказа от идеята всички плащания да бъдат одобрени от парламентарната комисия по корупция. Той предложи над 600 млн. лв. да се платят на пътните фирми веднага, а останалите 50% да се проверяват от парламентарните комисии.

Пътните строители започнаха блокади на ключови шосета

3000 км пътища ще бъдат ремонтирани през 2022 година

„Днес се надяваме предложението за моментално плащане на над 600 млн. лв. към строителните фирми, да мине през правна комисия. Това е 50% от парите, които им се дължат. Останалите 50% ще минем през експертна комисия, за да установим дали средствата са похарчени правомерно и да ги одобрим. Ако тези 600 млн. минат през зала утре, ще бъдат готови за отпускане и ремонтните фирми ще започнат работа веднага”. Това заяви преди редовното заседание на МС днес премиерът Кирил Петков.

Пътните строители започнаха блокади на ключови шосета

Източник и снимка: СЕГА, NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции