<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=109479" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Путин участв...

Пътуванията в Европа стават все по-сложни за неваксинираните

25 Ноември 2021
0 821

В седмиците преди Коледа пътуването в чужбина става все по-сложно за неваксинираните.

На практика, в момента на много места действат три различни режима от изисквания, като в следващите дни се очаква повсеместно затягане на ограниченията, пише в. “Сега”.

Мерките са различни, но посоката е една – ограничения за неваксинираните и включване на бустерната доза в сертификатите. Наред с това ЕК обсъжда и нови условия за общите ни сертификати.

По чуждите граници

За пътуване до повечето страни в Европа все още е необходим зелен сертификат за завършен курс за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест.

Пътуванията в Европа стават все по-сложни за неваксинираните

В следващите дни обаче това може да се промени, тъй като нови и нови държави въвеждат по-строги ограничения. И към момента пък някои страни имат допълнителни изисквания за пристигащи от България.

Франция от един месец е поставила страната ни под наблюдение. Като изисква от тези, които не са ваксинирани или преболедували, да разполагат с тест, направен до 24 часа преди отпътуването. А не както е обичайно – до 72 или 48 ч. по-рано.

От 15 декември страната въвежда и допълнително условие за ваксинираните с “Янсен” хора на 65 и повече години. Те ще трябва да имат бустерна доза, за да получат валиден Covid сертификат.

От един месец България е рисков регион и за Германия, която изисква карантина от хората без ваксинация/преболедуване (с право на отмяна).

Австрия блокира туристическите пътувания поне до 13 декември, тъй като е в пълен локдаун.

Италия, Испания и Португалия за момента приемат с обичайните три варианта – преболедуване, ваксинация или отрицателен тест. В Италия обаче предстои списъкът от държави да се преразгледа на 15 декември.

Съвсем различна система има Великобритания, която изисква дори ваксинираните да имат резервиран тест при частна фирма. Като трябва да бъде направен до края на втория ден от пристигането.

За хора без завършен курс на ваксинация тестовете са три – един в рамките на 72 часа преди пристигането и още два PCR теста на втория и на осмия ден след пристигането.

Вътрешни правила

Вторият пакет от мерки, с които трябва да се съобразят пътуващите, е с вътрешните правила за ограничаване на заразата. Тук са и най-големите разлики, като в следващите няколко дни се очакват промени на много места.

Все повече държави вървят към въвеждане на системата 2G . Тя представлява зелен сертификат само за ваксинирани и преболедували, без да се брои възможността за социален живот с отрицателен тест.

Към момента официално европейският цифров сертификат за пътуване все още няма краен срок на валидност, но все повече държави обсъждат да въведат такъв.

Най-тежките мерки в момента са в Австрия. Там не работят ресторанти, музеи и пр.. А хората могат да излизат само по належащи нужди – на работа, за храна и спорт, а коледните базари са отменени.

Частичен локдаун има в Нидерландия, където баровете и ресторантите работят само до 20:00 часа. В петък се очаква да бъдат обявени и допълнителни мерки.

Снощи Словакия също обяви, че ще въведе локдаун.

В Германия ситуацията е изключително сложна. Като има голяма вероятност човек да не може да прави каквото и да било навън, ако не е ваксиниран/преболедувал.

В страната всеки момент може да бъде въведен локдаун, но засега мерките зависят от ситуацията и провинцията.

В Саксония например всички културни и развлекателни места са затворени, а в редица провинции за неваксинираните/непреболедували има забрана да излизат след 21,00 или 22,00 часа до сутринта.

Франция
Пътуванията в Европа стават все по-сложни за неваксинираните

Във Франция към момента важи системата, въведена през лятото – ковид сертификат се изисква за всички обществени места, но днес се очаква обръщение на президента Емануел Макрон, с което ще бъдат обявени допълнителни мерки.

От края на септември сертификатите вече са необходими и на децата над 12-годишна възраст. Това означава, че за едно ваксинирано семейство с неваксинирани деца в тинейджърска възраст посещението в страната може да се окаже скъпо удоволствие, тъй като за всеки музей и атракция, например “Дисниленд” ще трябва да се правят тестове.

В страната от 15 декември ваксинираните хора на 65 и повече години ще изгубят сертификатите си, ако нямат бустерна доза 6 месеца и 5 седмици след последната си доза ваксина.

В Италия също все още важи известната система с ковид сертификатите, т.е. неваксиниран/непреболедувал човек може да се движи свободно в затворени обществени места срещу отрицателен тест.

Правителството обаче обяви снощи, че от 6 декември въвежда супер сертификат – само за ваксинирани и преболедували, т.е. аналог на системата 2G.

При това положение отрицателен тест ще се признава само за ходене на работа. Неваксинираните няма да имат право да посещават кино, ресторанти на закрито и спортни събития.

Обръчът около хората, които разчитат само на отрицателен тест за сертификат, се затяга и в други държави.

В Чехия социален живот могат да водят само хора с ваксинация/преболедуване. В Гърция също част от обществените места вече не са достъпни срещу отрицателен тест.

На връщане в България

Много пътуващи българи пропускат изискванията на родината си, смятайки, че те важат само за чужденците. Всъщност мерките, които България прилага за влизащи в страната, не са леко препятствие и за нас.

От 23 ноември почти цяла Европа е в червената зона според заповед на здравния министър. В списъка наред с много страни от други континенти са и 25 държави около нас и в ЕС/ЕИП. Това означава, че ако пътувате до някоя от тези държави, на връщане ви трябва PCR тест дори да сте ваксинирани/преболедували и с валиден зелен сертификат.

Можете да се качите на самолета и без PCR тест, но това означава тук да се подложите на 10-дневна карантина, която само в някои случаи може да бъде отменена.

Възможностите за освобождаване от карантина са няколко и са описани подробно в заповед на здравния министър. Те зависят от това дали става дума за български граждани или за чужди и дали пътуващият има поне един от документите, признавани по границите.

Чужденците, които нямат сертификат за ваксиниране/преболедуване, но имат PCR тест, например подлежат на задължителна карантина без право на отмяна.

Само българите и постоянно пребиваващите у нас пък могат да влязат без никакъв документ/тест и да се подложат на карантина, която също не може да бъде отменена.

Само за българи е и правилото да влязат само с един от необходимите документи – сертификат или PCR-тест например, и да се подложат на карантина с право на отмяна.

Ето част от червените зони

Бразилия, Сингапур, Великобритания, Грузия, Армения, Черна гора, Сърбия, Литва, Латвия. Естония, Румъния, Словения, Хърватия, Словакия, Украйна, Австрия, Нидерландия, Ирландия, Чехия.

А също и Белгия, Унгария, Дания, Исландия, Гърция, Германия, Лихтенщайн, Андора, Полша и Швейцария.

Пътуванията в Европа стават все по-сложни за неваксинираните

Източник: в. “Сега”

Снимки: Unsplash

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции