<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=132367" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Къде са наста...

Пеевски е рекордьор по неучастие в работата на НС

05 Юни 2022
0 405

ГЕРБ и ДПС се открояват като партии, които имат склонност да не гласуват в парламента. Това сочат данни на платформата „Стража“, цитирани от “Сега”. Там се правят конкретни и подробни анализи на гласуванията в НС.

От началото на това Народно събрание е имало 1337 гласувания. Най-неактивен в тях е Делян Пеевски от ДПС, участвал едва 66 пъти. По-интересно е обаче по кои теми. Пеевски се е включвал активно при гласуването на кабинета, гласуването на декларацията срещу Руската федерация и гласуванията за управител на БНБ.

Прокуратурата застана срещу майката на Пеевски по делото “Магнитски”

Пеевски е рекордьор по неучастие в работата на НС
Булфото

„Предполагаме, че това са гласувания, при които опозицията не вижда смисъл“, каза Благослав Михайлов от „Стража“ по повод пасивността на ГЕРБ и ДПС.

Прекратен е жп договор за 120 млн. лв. на компания, свързвана с Пеевски

Най-активно гласува Юлия Иванова от „Продължаваме промяната“. Тя е взела участие във всички 1337 вота до момента.

Сред въздържалите се първите петима депутати са от „Демократична България“.

Челните две места се заемат от Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов.

„Въздържал се“ е по-деликатният начин да гласуваш против без да разклащаш управляващата коалиция“, смята Михайлов.

Пеевски е рекордьор по неучастие в работата на НС
Булфото

Интересен случай е Росица Кирова от ГЕРБ. В 7% от случаите тя е гласувала против логиката на парламентарната ѝ група. В тази класация е и Мустафа Карадайъ, който невинаги следва партийната воля.

От „Стража“ измерват и корелацията в гласуванията между отделните партии, като там са интересни случаите, при които има разминавания. Михайлов даде пример с гласуването за управител на БНБ.

„Тук „Има такъв народ“ има много ниска корелация с другите партньори от коалицията, но висока с ДПС и „Възраждане“. Изглежда въпросът за БНБ е доста важен за ДПС и за Делян Пеевски. Конкретно Каримански да е управител е доста важно за тях. Това е най-яркият момент, в който ИТН се цепи от коалицията“, каза Михайлов.

Пеевски е рекордьор по неучастие в работата на НС

Източник: “Сега”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции