<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=112360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нидерландия ...

Петата вълна е неизбежна след празниците, трябва да се вземат мерки, смятат експерти (видео)

19 Декември 2021
0 959

Петата вълна е неизбежна след празниците, трябва да се вземат мерки.

Пета вълна с Омикрон е неизбежна след празниците, казват учените. Затова трябва да се вземат навременни мерки, смята проф. Пенка Петрова от Института по микробиология към БАН.

“Към февруари е неизбежна петата вълна, защото това е един много вирулентен вариант. Въпросът е да няма такъв натиск върху здравната система, че тя да не може да поеме новите случаи”, посочи тя пред bgonair.

Петата вълна е неизбежна след празниците, трябва да се вземат мерки

“Всички ваксинирани с две дози, от която и да е ваксина, трябва да си поставят и трета бустерна заради Омикрон”, препоръчва проф. Тодор Кантарджиев.

Кантарджиев: Без бустерна доза не сме защитени от Омикрон (аудио)

“Обаче е доказано, че една доза РНК-ова ваксина прави така, че имунитетът на човек с 2 AstraZeneca става толкова силен, колкото е почти силен срещу Делта варианта. Същото е и ако си ваксиниран с две дози РНК ваксина. 1/3 бустерна доза прави така, че защитните сили на трите ваксини са почти равни срещу Омикрон, както са равни на защитата срещу Делта варианта”, подчерта проф. Кантарджиев.

Ваксинираните с Janssen е препоръчително да сложат и една доза иРНК ваксина.

“Едно е винаги по-малко от две – даже и в медицината. Единичната доза много по-малко защитава от Делта варианта, а още по-малка е защитата срещу Омикрон”, каза още специалистът.

Петата вълна е неизбежна след празниците, трябва да се вземат мерки

Източник: bgonair

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции