<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=145171" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Руски депута...

Петков: По-добре следващи избори, отколкото задкулисието да е част от коалицията

21 Септември 2022
1 213

Кирил Петков смята за грешка на „Продължаваме промяната“ да допусне Слави Трифонов и партията му в управляващата коалиция. В интервю за Свободна Европа той каза, че да има следващи избори е по-добре, отколкото „задкулисието“ да е част от коалицията.

Кирил Петков не отчита като грешка предишната си подкрепа към президента Румен Радев. Той не смята, че ролята на президента е толкова важна в момента. По-голяма грешка на „Продължаваме промяната“ той вижда в това, че са допуснали „троянския кон“ в лицето на Слави Трифонов и „Има такъв народ“ в управляващата коалиция.

Прецакай ги – гласувай! (видео)

Петков: По-добре следващи избори, отколкото задкулисието да е част от коалицията
БулФото
Това той не би позволил да се случи отново.

„И да има следващи избори всъщност е по-добре, отколкото задкулисието да ви е част от коалиционните партньори. Това е в момента всъщност истинският въпрос. Как да достигнем до управление на България без подобно задкулисие да бъде част от системата“, изтъкна Петков.

Назначенията на служебния кабинет, който беше назначен от президента Румен Радев, будят съмнения у Петков, че държавният глава вече няма проблем с ГЕРБ и Бойко Борисов. Въпреки това съпредседателят на ПП отново би предпочел Радев да е президент пред това на последните президентски избори да беше спечелил кандидатът на ГЕРБ.

„Да имахме служебно правителство директно на Борисов, за мен щеше да е по-лошият вариант“, допълни той.

Говеда, чалга, комунизъм – какво провокира сблъсъка в „Панорама“ (видео)

Относно енергийната политика на служебния кабинет и на ресорния министър Росен Христов Петков смята, че Христов не е осъзнал достатъчно навреме, че „Газпром“ не желае да доставя газ на България. Това няма да се промени каквото и да направи българската страна.

„Те се засилиха изведнъж в посока да преговарят с „Газпром“, все едно че вината е била наша. И сега много ясно се убедиха какво се случи. Не можеш да преговаряш с някого, който не иска да преговаря с теб“, каза Петков.

Петков: По-добре следващи избори, отколкото задкулисието да е част от коалицията
БулФото

Грешните действия на Росен Христов обаче са довели до това, че България е изпуснала шестте кораба, които кабинетът на Петков беше започнал да договаря. По думите му те са били напълно сигурни. Затова той призовава сега служебният кабинет „да не направи погрешния заход пак“, а да участва в търгове и да подсигури слотове за доставка за цялата 2023 г. на газ от други доставчици. А не Русия.

„Няма никакъв шанс според мен „Газпром“ да отказва на Германия, а изведнъж за нашия енергиен министър да си промени политиката. Според мен това е химера. (…) Аз мисля, че този министър просто се обърка. Той си мислеше, че зависи от него. Не зависи от него. Зависи от „Газпром“, добави още Кирил Петков.

Въпросите, които могат да повлияят на избора ни на 2 октомври

На въпрос защо Асен Василев и правителството са били предпазливи към руския петролен гигант „Лукойл“ Петков отговори, че изпълнителната власт не може да регулира цените на частни компании. Може само да ги накара да си плащат данъците, което според него е било постигнато при случая с „Лукойл“. Компанията от над 10 години не беше плащал данък, но плати 7 млн. през 2022 г. по време на кабинета на Петков. Печалбата ѝ е около 200 млн. евро на месец.

„Продължаваме промяната“ се е позиционирала в центъра на политическия спектър според Петков.
Петков: По-добре следващи избори, отколкото задкулисието да е част от коалицията
БулФото

Защото предлага политики, които смята за важни и от дясно, и от ляво. Леви са например социалните политики за увеличаване на пенсиите и намаляване на бедността. Както и по-доброто здравеопазване и образование. Десен обаче е подходът към икономиката, където ПП иска да изкара максимално държавата от управлението. Да премахне корупцията и „институционалния терор“ и да остави бизнеса свободен да се развива и да генерира приходи.

Свободна Европа попита Петков и дали смята себе си за виновен, че толкова жени в ПП се оттеглиха след 6-те месеца в управлението. Както и дали това се дължи на липсата на подкрепа при атаки срещу тях като в случая с шефката на кабинета му Лена Бориславова. Той изтъкна, че те са се оттеглили по собствено решение. Вратата е винаги отворена за тях и той не намира вина в ръководството на партията.

Петков: По-добре следващи избори, отколкото задкулисието да е част от коалицията

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Тодор

    21 Септември 2022

    Гнусни мошеници.

Реакции