<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=129056" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Германска ме...

Петков пред “Ню Йорк Таймс”: Щом България може да се изправи срещу Путин, всеки може

12 Май 2022
0 22755

Щом най-зависимата от Русия държава, която е и с най-нисък БВП в ЕС на глава от населението, може да се изправи срещу Путин – значи всеки може. Това казва премиерът Кирил Петков пред вестник “Ню Йорк Таймс”, пише Mediapool.

На 11 май американското издание публикува обширен материал за отношенията между София и Москва в контекста на войната в Украйна.

Петков пред &#8220;Ню Йорк Таймс&#8221;: Щом България може да се изправи срещу Путин, всеки може
“Русия традиционно е имала огромно влияние тук, но се оказахме голяма изненада за тях. Те не разбират какво се случи”, каза Петков. И допълва, че в момента страната ни се намира под жестока атака, свързана с подстрекаване на размирици с цел разклащане на правителството.

Протестиращи срещу войната в Украйна заляха с червена боя входа на руското посолство (видео)

За енергийното изнудване Кирил Петков коментира, че Русия се опитва да превърне България в пример за останалите държави, с което се цели шоково повишаване на цените на енергията и сваляне на правителството.

Асен Василев пред Sky news: Никога няма да плащаме в рубли за газ (видео)

Асен Василев: Икономика, която разчита на ниски заплати, отива в миналото

Финансовият министър и вицепремиер Асен Василев твърди, че България е напреднала доста в осигуряването на алтернативни източници на газ от Азербайджан, пише още американското издание.

“За нас “Газпром” очевидно е в миналото”, казва Василев пред “Ню Йорк Таймс”, цитиран от в. “Сега”.

Според него Москва си е направила грешно сметката, защото на практика е принудила обичайно враждуващи балкански страни да се обединят бързо и да противодействат на риска от спиране на доставките.

Асен Василев: България няма да плаща за газ в рубли (видео)

“Това ми дава голяма надежда, че енергийното оръжие не само ще се окаже “хартиен тигър”, но и ще се върне като бумеранг срещу Русия”, казва вицепремиерът.

Германският вестник “Ди Велт” също излиза с публикация за България.

Ще съумее ли Брюксел да се възползва от това неочаквано единство в Европа, пита “Ди Велт”, цитиран от “Дойче веле”.

Московският патриарх е следващият в списъка със санкциите на ЕС

Доскоро смятани за “проблемни деца” на Общността, днес редица страни от Източна и Централна Европа вече изглеждат съвсем различно – също като България демонстрират смело проевропейско поведение и решителност, посочва изданието.

В България се забелязват наченки на истинска политическа промяна след годините, в които страната беше окупирала последните места във всички класации за правова държава и медийна свобода. Сегашният премиер Кирил Петков, който е завършил Харвард, само преди година и половина участваше в антиправителствените демонстрации, залели страната, припомня германският вестник.

Много от гражданите на България тогава въстанаха срещу мрежа от корумпирани политици и олигарси, обвинявани в това, че контролират правосъдието и систематично се обслужват с парите от Брюксел, четем в публикацията.

Седем души са били подслушвани незаконно през изминалата 2021 г.

Петков пред &#8220;Ню Йорк Таймс&#8221;: Щом България може да се изправи срещу Путин, всеки може
От миналия декември 42-годишният Петков е министър-председател на страната.

Това, което се случва в България, е важно и за единството на целия ЕС – особено сега в контекста на войната в Украйна, се казва по-нататък в публикацията. Страната, която беше част от съветския блок, е все още тясно свързана с Русия – икономически и културно, а се намира и под влиянието на мощната пропагандна дейност на Кремъл.

Но сега България застана твърдо на страната на Украйна. Неотдавна премиерът Кирил Петков посети украинския президент Володимир Зеленски, а след това изрази увереност, че Украйна ще спечели тази война. Преди две седмици Путин спря газа на България, но още преди това българското правителство беше обявило, че работи за прекратяването на зависимостта си от “Газпром”, пише още вестникът.

В София се провежда шествие срещу войната в Украйна (видео)

Областният управител на София върна решението за именуването на алея „Героите на Украйна“

Петков и гръцкият му колега Мицотакис наскоро дадоха старт на проект за изграждане на терминал за втечнен газ в Егейско море, който от 2023 година ще обслужва и други страни от ЕС.

“Този натиск от страна на Путин няма да успее”, категоричен е българският премиер.

И понеже той управлява в коалиция с българските социалисти, които дотук блокират по-сериозна помощ за Украйна, включително доставките на оръжие, наскоро той дари в полза на Украйна една своя месечна заплата и призова във Фейсбук сънародниците си да сторят същото, припомня “Ди Велт”.

През последните години най-вече възходът на популистките и антиевропейски партии застрашаваха единството на Европа. То пострада и от последиците от дълговата криза, кризата с бежанците и от Брекзит. Но ЕС преодоля всички тези кризи, а евроскептиците днес са в отстъпление.

Полша отзовава 45 руски дипломати заради шпионаж, един от тях е задържан

Най-вече Полша реагира отрано и решително срещу руската заплаха. Вицепремиерът Ярослав Качински, който дълго време играеше в един отбор с унгарския премиер Виктор Орбан, сега го обвини, че е “сляп” за престъпленията на Кремъл. В Словакия пък се опасяват, че могат да са следващите, нападнати от Русия, и също обърнаха гръб на Орбан, пише още “Ди Велт”.

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Човек

    14 Май 2022

    Истинско разочарование се оказа това правителство! Жалко за излъганите бедни българи!

Реакции