<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=121343" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как буквата Z ...

Петков пред Reuters: България ще търси изключение, ако ЕС забрани вноса на руски газ

08 Март 2022
0 464

България подкрепя санкциите срещу Русия като средство за спиране на военните ѝ действия в Украйна. Най-вероятно обаче ще търси изключение от забраната за внос на руски природен газ и петрол, ако ЕС внесе такова предложение. Това заяви премиерът Кирил Петков в интервю за Reuters в понеделник.

Страната ни е почти изцяло зависима от доставките на газ от „Газпром“. Единствената рафинерия у нас, собственост на руската „Лукойл“, произвежда над 60% от горивото, което се използва в България, пише Булевард България.

КЕВР утвърди по-скъп газ от март

САЩ намекнаха за забрана на вноса на руско гориво, дори и без партньорите от ЕС да се съгласят. На 7 март Германия – най-големият купувач на руски суров петрол, отказа да действа по план за налагане на енергийно ембарго.

Петков пред Reuters: България ще търси изключение, ако се забрани руски газ
БулФото

„България ще подкрепи всякакъв тип мерки, защото наистина сме срещу войната, но за тези две неща (петрол и газ) – може би ще помолим за изключение… В момента нямаме алтернатива, твърде сме зависими“, заяви Петков.

„Ще бъде много трудно за нас като икономика и като държава“, добави премиерът.

След новите санкции: Рублата се срина, петролът и природният газ рязко поскъпнаха

България работи по газовата си диверсификация и води активни преговори за по-големи количества от Азербайджан. Разглеждат се и опциите за втечнен природен газ доставян през Гърция.

Войната доведе цената на природния газ в Европа за първи път близо до $4000 за 1000 куб. м. на 7 март, преди да спадне до ниво около 2900 долара. Междувременно цените на петрола се покачиха до 139 долара за барел, след което отново имаше спад.

Русия заплаши да спре газовите доставки по “Северен поток 1” заради санкциите от страна на Германия да спре “Северен поток 2”.

Ако газът от Русия секне: какво стана в Германия по време на кризата от 1973 година

Пред Reuters министър-председателят заяви още, че българското правителство обсъжда как да действа с ядрените мощности в Белене, където има доставено оборудване от Русия. Кабинетът обмисля дали да използва Белене като част от “хибриден реактор”, който може да използва американско или западноевропейско гориво, или да продаде оборудването на друга държава и да започне с нова технология, която не е от Русия, каза Петков.

„Центристкото коалиционно правителство на Петков“, както го описва Reuters, ще започне да купува и 1,5 млн. тона пшеница.

Това се налага, за да се подсилят хранителните запаси през следващата година и да избегнат рисковете. България произведе над 7 млн. тона пшеница през миналата година и не планира да забрани износа на продукта. Държавата ще засили и резервите си от царевица и слънчоглед.

Цените на храните достигнаха до исторически максимум

Петков каза, че България засега се придържа към целта си да се присъедини към еврозоната от януари 2024 г. Той заяви, че инфлацията ще остане в голяма степен в съответствие с тази на страните от еврозоната.

“България има валутен борд, така че в известен смисъл ние вече се държим така, все едно сме в еврозоната, нищо не се променя за нас. Ние нямаме отделна парична политика. Инфлацията ни ще бъде почти еднаква с европейската”, каза той.

Петков пред Reuters: България ще търси изключение, ако се забрани руски газ

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции