<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=138079" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Продължавам...

Петков ще посети Азербайджан, за да договаря допълнителни количества газ

20 Юли 2022
0 173

Петков ще посети Азербайджан, за да договаря допълнителни количества газ.

В рамките на визитата си на 21 и 22 юли премиерът в оставка Кирил Петков ще се срещне с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Сътрудничеството в областта на енергетиката и възможностите за допълнителни доставки на азерски газ в България, извън договорените във връзка с новия интерконектор Гърция-България, ще бъдат основна тема на разговорите, в които ще участват и енергийните министри на двете държави.

При изненадваща проверка: Петков установи обезпокоителни факти в ТЕЦ „Брикел“ (видео)

Петков ще посети Азербайджан, за да договаря допълнителни количества газ
Снимка:  стопкадър/видео NOVA

Позицията на българския министър-председател Кирил Петков е, че Азербайджан е важен партньор в постигането на реална диверсификация на енергийните доставки у нас. Приоритет на правителството е подобряването на регионалната енергийна свързаност и енергийна сигурност на България и Европа, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

По-рано в сряда Кирил Петков коментира информацията, че Комисията за енергийно и водно регулиране изисква спешно информация от “Булгаргаз” за мерките, свързани с предотвратяване на криза с газовите доставки.

“В цяла Европа газовата криза е факт. Така наречените ремонтни дейности на “Газпром” спряха подаването на основни газови пазари, включително и Германия, така че това, което аз смятам да направя следващите няколко дни – да пътувам към Азербайджан, ще имам среща с президента Алиев, за да продължим дискусиите по темата за увеличаване на газовото подаване от тях. Ние сме една от трите държави в Европейския съюз, които реално имат достъп до този евтин и сигурен ресурс на газ”, обясни Петков.

Източник: БНТ, NOVA

Видео: NOVA

Петков ще посети Азербайджан, за да договаря допълнителни количества газ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции