<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=152253" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Временна пар...

Петков: Ще се види кой има кураж да вземе управлението в този труден момент (видео)

23 Ноември 2022
0 65

Петков: Ще се види кой има кураж да вземе управлението в този труден момент.

Ние казваме: „Имаме го”, заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ в ефира на NOVA.

„Продължаваме Промяната” обяви, че заедно с „Демократична България” ще опитат да съставят кабинет на малцинството, ако първият мандат не бъде реализиран от ГЕРБ-СДС.

ГЕРБ нямат визия за развитие на България, заяви Асен Василев (видео)

Петков допълни: „Ако те не могат да поемат лидерството, не могат да покажат, че имат ясен план, не могат да покажат ясна възможност на формират коалиция, ние ще обявим, че имаме план. Този план ще го обявим заедно с „Демократична България”. Той ще покаже на българския народ, че има едни политици, които са готови да поемат отговорността за тежката зима, готови са да поемат дори риска да управляват в правителство на малцинство”.

Петков: Ще се види кой има кураж да вземе управлението в този труден момент (видео)
Снимка: БулФото

Условието обаче е приоритетите на ПП в няколко сектора да бъдат приети преди Коледа. Сред тях са социалната политика и съдебната реформа. Според Петков е реалистично тези закони да бъдат приети.

Подкрепата за връщането на хартиената бюлетина е „прекалено голяма червена линия”, която стои между БСП и ПП, категоричен бе Петков. Пред БНТ бившият премиер подчерта, че ако хартиената бюлетина бъде върната, ПП няма как да направи правителство на малцинството.

По-рано в сряда Петков представи пакет от законови промени, които двете партии искат да вкарат в НС преди втория мандат. Ето кои са те:

  • Оттегляне или отхвърляне на предложенията за промени в Изборния кодекс.
  • Внасяне на предложения за изменение на Конституцията на България за премахване не неограничената власт на главния прокурор.
  • Приемане на първо четене за промени в НПК и ЗСВ, свързани с механизма за разследване на главния прокурор.
  • Приемане на решение за внасяне на Закона за бюджета в НС при залагане на 3% дефицит.
  • Приемане на съответните изменения на закона, уреждащи процедурата по избор на председатели на службите за сигурност, така че изпълнителната власт да може да ги назначава и ръководи ефективно без намесата на президента.
  • Приемане на първо четене на промени в НПК, които да дават възможно на разследващите органи да образуват досъдебно производство.
  • Приемане на законопроекта за КПОКОНПИ с разследващи функции и ръководство, което да се предлага от МС и да се избира от НС.
  • Приоритетно насрочване за разглеждане в зала на всички закони, свързани с ПВУ, както и Стратегическият план за земеделие.
  • Насрочване и разглеждане в зала и в ресорните комисии на законопроектите за приемане на България в Шенген и Еврозоната.

Петков: Ще се види кой има кураж да вземе управлението в този труден момент (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции