<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=142466" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как се заформ...

Петков: Служебният кабинет избра да вземе само един кораб, макар да имаше слотове в Гърция (видео)

28 Август 2022
0 303

„Недоумявам, след като е имало слотове за октомври и ноември, защо служебното правителство избра да вземе само един кораб. Обадих се на енергийния министър на Гърция защо не можахме да имаме слотове, но с учудване разбрах, че комуникацията е била вяла и не е имало напъни за намиране на слотове. Толкова добри и договорени кораби бяха оставени и не бяха купени“. Това заяви бившият премиер Кирил Петков.

Как служебното правителството успя да помогне на “Газпром” в бъдещ арбитраж срещу България?

Той каза, че договорените от неговото правителство 7 танкера с втечнен газ са били много по-евтини.

Петков: Служебният кабинет избра да вземе само един кораб, макар да имаше слотове в Гърция (видео)
БулФото
Министерството на енергетиката обаче оспори твърдението на Петков, че в Гърция е имало свободни слотове.

България вече чака отговор от “Газпром” за възобновяване на преговорите

„Подчертаваме, че това не отговаря на истината. Ако беше така, то буди съмнение защо редовното правителство просто не ги е потвърдило. Капацитетът на слотовете в Гърция отдавна е зает от частни компании, които го препродават, но на значително по-високи цени“, пишат в прессъобщение от ведомството.

Хампарцумян: „Газпром“ е оръжие, а не компания (видео)

“В тази връзка е странно и друго твърдение на Кирил Петков, а именно, че се е свързал с гръцкия енергиен министър, който по същество няма как да влияе на свободния пазар на слотове. Неуреденият от предишното правителство въпрос със слотовете е видим и от писмо на бившия директор на „Булгаргаз“ до Министерството на енергетиката от 27.07.2022 г. В него се твърди, че слотове за посочените количества не се предлагат на Ревитуса. А цените за капацитет на интерконектора Кулата / Сидирокастро са достигнали четири пъти първоначалната стойност на оператора”, допълниха от Министерството на енергетиката.

Петков: Служебният кабинет избра да вземе само един кораб, макар да имаше слотове в Гърция

Източник и видео: bTV 1, 2

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции