<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=130858" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кирил Петков ...

Петков в Давос: Заедно ще постигнем енергийна независимост и по-зелена икономика (видео)

25 Май 2022
0 218

Заедно ще постигнем енергийна независимост и по-зелена икономика. Това заяви министър-председателят Кирил Петков в изказването си по време на дискусията „Изгубено десетилетие?” в рамките на Годишната среща на Световния икономически форум в Давос, предаде БНТ.

Кирил Петков пред “Ди Велт”: Невероятно е, че все още 20% от българите подкрепят Русия

Петков в Давос: Заедно ще постигнем енергийна независимост и по-зелена икономика (видео)
Снимка: Министерски съвет

Годишната среща на Световния икономически форум преминава под мотото „Историята в повратна точка: правителствени политики и бизнес стратегии“. Форумът събира над 2000 икономически и политически лидери, интелектуалци, журналисти и експерти от целия свят, които имат възможност да дискутират широк кръг актуални въпроси, сред които възстановяване на глобалното сътрудничество, възвръщане на икономическото равновесие, борба с измененията на климата, трансформация на индустрията, иновации, управление и киберсигурност.

Според българския премиер можем да бъдем оптимисти за следващото десетилетие, ако вземем предвид поуките от изминалите 10 години.

Петков коментира, че в годините назад не са направени достатъчно стратегически стъпки, които да не позволят нарастването на зависимостта на Европа от руския газ и които да противодействат на хибридните атаки. По въпросите на сигурността и отбраната също е липсвало достатъчно стратегическо мислене относно логистиката по източния фланг.

Петков посочи и проблема с чуждите агенти, който е особено актуален в България.

Според министър-председателя именно всички допуснати пропуски не са дали възможност да има подобаващ отговор на енергийната криза и войната в Украйна.

„Изводът е, че трябва да действаме заедно“, обясни Кирил Петков и даде пример как в кратки срокове след спирането на доставките от „Газпром“ България успя да намери алтернативи.

Според премиера оптималното използване на инфраструктурата в региона дава възможност за енергийна диверсификация не само на България, но и на Балканите. Петков акцентира върху значението на това да бъде постигната синергия в региона и да бъдат направени стъпки за повече устойчивост.

Като резултат премиерът Петков изрази надежда, че в края на настоящата година България ще бъде независима от руския газ и ще има много по-зелена икономика.

В Давос премиерът Кирил Петков е придружаван от началника на политическия му кабинет и от съветника му по външнополитически въпроси.

Източник и видео: БНТ, Министерски съвет

Кирил Петков в Давос: Заедно ще постигнем енергийна независимост и по-зелена икономика (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции