<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=97824" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: САЩ удариха с...

Певец на народна музика в Афганистан беше убит от талибан

30 Август 2021
0 2035

Певец на народна музика в Афганистан беше убит от талибан, съобщава Свободна Европа, цитирайки Associated Press.

Можете да чуете изпълнение на музиканта във видеото.

Новината идва на фона на нарастващи притеснения за начина, по който талибаните ще управляват страната, след като превзха почти цялата й територия в средата на август.

Евакуираха със самолет 173 кучета и котки от Афганистан (видео)

Убитият е Фавад Андараби, който е местен изпълнител на народна музика. Смъртта му е потвърдена от сина му Джавад. По думите на сина музикантът е бил застрелян в главата.

Певец на народна музика в Афганистан беше убит от талибан

Повечето талибани не приемат музиката и смятат, че тя противоречи на исляма. Първите репортажи от Кабул след превземането му на 15 август посочиха, че музиката е изчезнала от столицата почти незабавно.

Убийството на Андараби ще бъде разследвано, казва ръководството на талибаните пред Асошиейтед прес.

Карима Бенун, която е специален докладчик на ООН за културните права изрази “сериозна загриженост” от убийството на певеца и призова страните да настояват пред талибаните за запазването на правата на артистите.

От правозащитната организация Амнести интернешънъл съобщиха, че предвид убийството на Андараби може да се заключи, че днешните талибани ще управляват така, както и техните предшественици, свалени през 2001 – с “нетолерантност, жестокост и репресии”.

Певец на народна музика в Афганистан беше убит от талибан

Видео: Twitter

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции