<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86132" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проф. Балтов: ...

Pfizer започва тестове на ваксината си при деца под 12 години

26 Март 2021
0 477

Американският фармацевтичен гигант Pfizer обяви, че заедно с германската компания BioNTech започват да тестват ваксината срещу Covid-19 при деца под 12-годишна възраст. Препаратът им срещу коронавирусна инфекция към момента е одобрен за употреба само при групата 16+, но двете фирми искат той да бъде достъпен и за най-малките до началото на 2022 г., пише “Булевард България”.

„Заедно с нашите партньори от BioNTech обявихме глобално проучване, в което да оценим ефикасността на ваксината при здрави деца на възраст от 6 месеца до 11 години“, съобщи изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла в Twitter. „Горди сме, че започваме това толкова нужно клинично изпитание за децата и техните семейства, които очакват опция за имунизиране“.

Хонконг спря ваксинациите с две партиди от “Pfizer”, води се разследване

Pfizer следва примера на Moderna, която този месец обяви, че също ще тества ваксината на малки деца. И Johnson & Johnson имат подобни планове.

Ваксината на Pfizer/BioNTech ще бъде тествана в различни дозировки по време на клиничните изпитания от фаза I/II. На 144-те доброволци ще се поставя доза от 10, 20 или 30 микрограма. Първите инжекции на пациентите са били поставени в сряда, каза говорителят на компанията Шарън Кастийо.

Pfizer започва тестове на ваксината си при деца под 12 години

В момента ваксината на Pfizer/BioNTech се тества на деца между 12 и 15 години в САЩ и Европа, пише Deutsche Welle, а резултати се чакат в следващите няколко седмици.

След това предстои по-голямо проучване с 4500 доброволци. Данни за това колко е ефикасен препаратът при децата се очакват през втората половина на 2021 г.

От Pfizer се надяват ваксината да бъде одобрена за употреба при деца в първите месеци на 2022. Към момента нито един препарат срещу коронавируса не е предназначен за лица под 16-годишна възраст. Само Pfizer/BioNTech се поставя на хора на 16 и 17 години, докато другите ваксини се използват за групата 18+.

Макар децата да прекарват коронавируса предимно с леки симптоми, експертите смятат, че те също трябва да се имунизират за постигане на така наречения „колективен имунитет“. Най-малките често може да не усетят, че са инфектирани, но са преносители на заразата.

Директорите на Pfizer дават за пример САЩ като отговор на въпроса защо препаратът трябва да се поставя и на децата. Лицата под 18 години представляват около една пета от 330-милионното население.

„Наистина искаме да достигнем колективен имунитет, което означава, че трябва 80% от населението да е имунизирано. Няма как да стигнем тази цел, без да ваксинираме децата“, казва пред AFP президентът на Американската академия по педиатрия Лий Савио Биърс.

Източник: “Булевард България”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции