<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81818" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мога ли да за...

“Pfizer” намалява доставките на ваксини за Европа

15 Януари 2021
0 1631

За временно забавяне на доставките на ваксини в края на януари и началото на февруари призна “Pfizer”. Това съобщи “Ройтерс”, цитирани от Свободна Европа.

Причината са промени в производствените процеси. Новината от компанията идва след видеоконферентната среща на министрите на здравеопазването от Европейския съюз (ЕС) в сряда. Една трета от правителствата на 27-те страни членки на съюза са заявили, че количествата ваксини, които получават са “недостатъчни”, съобщава агенцията като като се позовава на свой източник. Те са се оплакали и от несигурни графици за бъдещи доставки.

Много европейски държави получават по-малко от очакваните количества ваксини, защото от компанията производител “Pfizer” забавят доставките и разпределението на количествата е неравномерно между държавите от ЕС.

Втори източник от Европейския съюз е заявил пред “Ройтерс”, че доставките ще бъдат ограничени поне до март, като производството ще бъде увеличено към септември.

“Pfizer” и “BioNTech” имат два договора за доставка с ЕС за 600 млн. дози в рамките на тази година. Другият производител с одобрена ваксина – компанията “Moderna” се ангажира да достави 10 млн. дози до края на март и по 35 млн. дози през второто и третото тримесечие. Още 80 млн. дози трябва да бъдат доставени, но без ясен график.

Производителите на ваксини не са публикували подробни графици за доствки в отделните държави от ЕС. От “Pfizer” са заявили, че информацията е поверителна. Говорител на Европейската комисия е коментирал пред агенцията, че националните графици зависят от договорите, подписани от всяка държава.

Доставките в отделните страни не протичат равномерно, отбелязва “Ройтерс”. По данни на германското здравно министерство страната, чието население е 83 млн. души, ще получи 4 млн. дози от “Pfizer” до края на януари. В Румъния, с четири пъти по-малко население, ще бъдат доставени 600 хил. дози за същия период. България, която е с една десета от населението на Германия, ще получи едва около 60 хил. дози.

Ваксинацията: колосално сложна задача за страна като България

Засега няма коментар от българските власти дали ще има забавяне на графика за ваксиниране в България. Здравните власти говорят за масова ваксинация срещу коронавируса, която да започне преди началото на месец май.

Източник: Свободна Европа

Снимка: Reuters

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции