<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=87094" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Плавно намал...

Pfizer поиска разрешение за поставянне на ваксината срещу Covid-19 на 12-15 годишни в САЩ

10 Април 2021
0 331

Американският фармацевтичен гигант Pfizer, който изработи в партньорство с германския BioNTech първата в света иРНК ваксина срещу Covid-19 поиска разрешение от властите в САЩ да я поставя на деца между 12-15-годишна възраст, предаде bTV.

В изявление компаниите отбелязаха, че предварителните резултати до 31 март от късния етап на изпитване в тази възрастова група на ваксината са показали, че тя е безопасна и 100% ефективна при блокиране на инфекциите. Те посочват, че страничните ефекти са като тези при изпитването върху доброволци на възраст от 16 до 25 години – болка и подуване на мястото на инжектирането, умора, главоболие, температура и гадене.

Базираната в Ню Йорк компания и германската “Бионтех” поискаха от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата да разрешение за спешно използване на тяхната ваксина и то да обхване и децата на възраст от 12 до 15 години. В средата на декември миналата година властите разрешиха двудозовата ваксина да се прилага на хора на възраст от 16 години нагоре.

Pfizer започва тестове на ваксината си при деца под 12 години

“Пфайзер” и “Бионтех” казаха, че работят в тясно сътрудничество с американския регулаторен органи и регулаторите в други страни, за да получат колкото е възможно по-бързо разрешение за спешно използване или условно разрешение за деца от 12 до 15 години.

Снимка: TheNewYorkTimes

Всички доброволци на възраст между 12 и 15 години, участвали в изследването, ще бъдат наблюдавани в течение на две години след поставянето на втората доза за евентуални проблеми с безопасността и за да се определи колко дълго ваксината предпазва имунизираните.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции