Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
PlayStation 5 и бъдещето на гейминг-индустрията
PlayStation 5 и бъдещето на гейминг-индустрията
По света
10-10-19
добавено
750
прегледа

Sony вчера сложи край на спекулациите, като предостави на "Wired" повече подробности относно дългоочакваната игрова конзола от следващо поколение - PlayStation 5. Компанията обяви, че ще пусне конзолата навреме за зимния ваканционен сезон през 2020 г., съвпадайки с пускането на конкурента ѝ - Xbox Scarlett на Microsoft.


И двете устройства ще са оборудвани с най-новия процесор AMD Ryzen и графичен чип Navi - комбинация, която ще позволи на игрите да зареждат по-бързо и по-ефективно.


PS5 ще разполага със SSD памет вместо HDD, което ще позволи по-бързото четене и записване на информация. От години игровите конзоли са оборудвани с HDD памет, която заемат много място, но са евтини за производство. Със SSD паметта обаче игрите не само ще се зареждат по-бързо, но и ще заемат по-малко място за съхранение.


SONY ПОТВЪРДИ, ЧЕ PLAYSTATION 5 ЩЕ БЪДЕ ПУСНАТА В КРАЯ НА 2020 ГОДИНА


Конзолата ще може да бъде използвана и като 4K Blu-ray плейър, за да привлече и нарастващия брой хора, които притежават 4K телевизори. Тя ще поддържа резолюция на екрана до 8K и 120Hz честота на опресняване, което я прави идеална за игри с виртуална реалност.


Тя също така ще бъде снабдена с технологията лъчево проследяване, която позволява интегрирането на сложни светлинни и звукови ефекти. Накратко, игрите ще се зареждат по-бързо, ще заемат по-малко място, ще изглеждат и звучат много по-добре.


Обявяването на PS5 обаче идва в доста несигурен момент за игровия бизнес на Sony. През април компанията отхвърли дългосрочните си цели за продажби, след като продажбите на текущата им конзола - PS4 започнаха да изостават.


Това беше първият признак за неприятности с иначе популярна им система. PS4 имаше голям успех за Sony, достигайки 100 милиона продадени екземпляра през този юни и стана най-продаваната игрална конзола в света.


Според сп. "Fortune", продажбите на PS4 дори са изпреварили прекия си конкурент - Xbox One. Въпреки, че Microsoft спря да разкрива данните за продажбите на своите конзоли се смята, че Xbox One е продал поне 40 милиона бройки.


Серкан Тото, изпълнителен директор на базираната в Токио консултантска компания "Kantan Games" смята, че докато PS4 без съмнение е „ключов" продукт за Sony, една успешна PlayStation 5 конзола може да генерира солидни приходи за компанията поне още пет-шест години занапред.


„Мисля, че ако Sony запази спокойствие, обяви приемлива цена и най-важното, продължава да изтласква изключителен софтуер, PS5 може да бъде следващия техен "победител", написа Тото в съобщение до Quartz.


Bluepoint Studios, от друга страна вече потвърдиха, че работят върху ексклузивна игра за новата конзола.


Геймингът в днешно време е по-социален отвсякога и играчите са свикнали да получават много информация в реално време. Президентът на Sony - Джим Раян, подробно разказа в своя публикация как новата конзола ще се справи с това:


„Сървърите за мултиплейър игри ще предоставят на конзолата набор от възможности за съвместими дейности в реално време. Игрите за един играч ще предоставят информация като това какви мисии бихте могли да изпълните и какви награди може да получите за изпълнението им, като всички тези избори ще бъдат видими в потребителския интерфейс".


Както PS5, така и Xbox Scarlett ще бъдат пригодени за гейминг средата, която се промени бързо през последните шест години. Игрите станаха по-сложни в дизайна си и по-амбициозни от техническа гледна точка.


Интернетът също стана по-бърз, което позволи появата на онлайн мултиплейър и стрийминг игри. Предложенията за игри тип "отворен свят", като серията "Grand Theft Auto", "Red Dead Redemption", "Far Cry", "Assassin's Creed" и "Witcher" създадоха уникална среда, в която играчите са с повече възможности отвсякога.


Други хитове, като "Halo" и "Fortnite" се превърнаха в културни феномени, натрупвайки милиарди долари печалба и превръщайки милиони хора в геймъри.


Въпреки очакванията индустрията да генерира 152,1 милиарда долара тази година, бъдещето на конзолите е все по-малко сигурно. Възходът на междуплатформените, клауд базираните и мобилните игри предполагат, че играчите все по-малко ще бъдат обвързани с едно устройство, а още по-малко ще трябва да притежават самите физически игри.


"Google Stadia" и "Apple Arcade" вече предлагат на играчите услуга за абонамент, която им дава възможност да играят игри поточно.  Докато Sony и Microsoft също имат свои собствени услуги за поточни игри - "PlayStation Now" и "Xbox Game Pass", нито една компания не разкри каква роля ще играят те що се отнася до конзолите им от ново поколение.

 

 


Източник: Quartz