<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=113323" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Топ 10 на най-г...

По 1200 евро без работа: Германия експериментира с безусловен доход

29 Декември 2021
0 342

По 1200 евро без работа: Германия експериментира с безусловен доход, пише Deutsche Welle.

Доминик Шифер от Валдек, провинция Хесен, е един от получилите възможността в продължение на три години да взимат по 1200 евро месечно гарантиран базисен доход. Това са 43 200 евро за целия период. Когато разбрал, че късметът е на негова страна, 25-годишният санитар не можел да повярва на очите и ушите си. Повече от два милиона кандидати се състезавали за 122 места, осигуряващи на избраниците по 1200 евро месечно гарантиран доход – от юни 2021 до май 2024 година. 

„Първоначално изпаднах в еуфория и се хвалех навсякъде, че съм одобрен за проекта. След което започнах да мисля какво да правя с парите – малко много ми дойде наведнъж”, казва Шифер.

Поразена от това, че също е попаднала сред избраните, е и 28-годишната служителка в колцентър Линда Тисен от Бад Херсфелд, провинция Хесен. И тя се зарадвала много на парите, паднали сякаш от небето – защото дават сигурност и свободата да започнеш нещо ново.

Какво цели експериментът?

Целта на учените е да установят как получаваният базисен доход наистина се отразява на поведението на хората. Наред със 122-та получатели на редовните 1200 евро месечно, е сформирана и още една група от 1380 участници със сходни  възраст, образование местоживеене. Те обаче не получават пари даром.

На всеки 6 месеца участниците в двете групи трябва да попълват въпросници. Една малка част от тях, сред които Тисен и Шифер, имат правото да дават и интервюта. Има и избрани медии, следящи как се развива експериментът. 

По 1200 евро без работа: Германия експериментира с безусловен доход

Без пандемия, ваксини и маски: Германци се изселват в Парагвай

Далеч от клишетата и стереотипите

Един от инициаторите на проекта, Юрген Шуп от Германския институт за икономически изследвания, казва: „В началото участниците са по-доволни и по-склонни да поемат риск. Но е естествено след определено време да свикнат”. Според Шуп, „съществуват множество клишета и стереотипи, както и прекомерни очаквания спрямо основния доход. Очакваме с научно любопитство резултатите”, добавя той.

Сред конкретните въпроси, които си задават учените, е например дали получателите на базисния доход ще напуснат работа, или ще започнат да работят на намалено работно време. И ако е така, какво ще правят в свободните си часове?

Базисният доход осигурява свобода

Доминик Шифер е много благодарен на парите „отгоре”. „Благодарение на тях успях да се преместя в отделно жилище с приятелката си”. Той е категоричен, че безусловният доход носи свобода и позволява друго качество на живота. Допълнителните средства ще му позволят и да изплати заема, взет за покупката на нова кола. Ще може и да отделя средства за пенсия.

Докато Доминик крои по-дългосрочни планове, Линда Шифер иска са преобърне живота си без забавяне – иска да работи в  дърводелска работилница. Макар и трудно, е успяла да си намери стажантско място и напуска работата си в колцентъра. „Без базисния доход това щеше да е невъзможно. Стажът не е безплатен.” А ако мине успешно, би искала да започне и обучение. „Бих искала да намеря призванието си”, казва Линда.

По 1200 евро без работа: Германия експериментира с безусловен доход

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции