<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=104999" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия забран...

По конституция полът е само биологичен, обяви съдът

26 Октомври 2021
0 333

Понятието „пол”, според Конституцията, следва да се разбира само в неговия биологичен смисъл. Това записа в решение Конституционният съд.

Делото беше образувано през март по искане на общото събрание на Гражданска колегия на Върховния касационен съд (ВКС). Върховните съдии искаха тълкуване как следва да се разбира понятието „пол”, използвано в Конституцията. И има ли то смисъл, различен от „биологичен пол”.

Смяната на половете в Парламента продължава

Според конституционните съдии съдържанието на конституционното понятие „пол” в неговия биологичен смисъл се вписва в правото на ЕС и представлява проявление на българската национална конституционна идентичност.

По Конституция полът е само биологичен, заяви съдът

Традиционното бинарно разделяне на половете стои в основата на биологичната репродукция и възпроизводството на човешкия вид, пише в решението на КС.

Съдиите смятат, че трябва да се отчита националната идентичност в различните ѝ измерения. А освен това демографската обстановка в България не просто е кризисна, но в перспектива поставя под въпрос самото оцеляване на нацията.

По Конституция полът е само биологичен, заяви съдът

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции