<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=155460" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Многохилядна...

Почти 7 пъти повече прахови частици са отчетени в София днес

16 Декември 2022
0 179

Концентрацията на фини прахови частици в София днес е 6,7 пъти над годишната препоръчителна стойност на Световната здравна организация (СЗО) за качество на въздуха. Това става ясно от сайта за качеството на атмосферния въздух iqair.com.

Трети ден софиянци дишат опасно мръсен въздух, а Фандъкова бездейства

Почти 7 пъти повече прахови частици са отчетени в София днес

Най-силно замърсени в момента са кварталите Дружба, Младост, Васил Левски, Драгалевци, Хиподрума, Павлово.

Първенец по замърсяване на въздуха днес е Дака в Бангладеш, следва Карачи в Пакистан, Делхи в Индия и Ухан в Китай.

Публикуван е и съвет за справяне със замърсяването на въздуха в София. Препоръката е прозорците да останат затворени, за да не влиза замърсеният въздух. 

Кой е основният източник на мръсния въздух в София?

Основните замърсители на въздуха в София са от отопление с изгаряне на дърва, въглища и боклук, пътен трафик и индустрии в и около покрайнините на града, пише още в уебсайта. Специфичните климатични условия допринасят за сегашните високи нива на замърсяване. Такова е безветрието и фактът, че София е разположена в котловина, в която относително често се образува инверсия, която не позволява на мръсния въздух да “избяга”.

Отчетено е, че 25 на сто от замърсяването на въздуха в София с опасни фини прахови частици се дължи на непочистени улици, прах при строителни дейности и паркиране в зелени площи, известни като т. нар. ресуспендиране на пръст и прах. Замърсяването чрез ресуспендиране на почвата е свързано с разпространението на прах, който съществува по улиците, сградите и покривите на града. Създава се от човешка дейност, паркиране в градини и др. Фини прахови частици се образуват и когато гумите и спирачните накладки са подложени на абразия чрез триене.

През 2019 г. обаче една станция за мониторинг в страната регистрира концентрации над дневната и почасовата норма на серен диоксид. Въпреки че не е изрично споменато в доклада, станцията вероятно е тази в Гълъбово край Стара Загора. Тя има злощастна история с много лошо качество на въздуха. В края на юли Брюксел съобщи, че ЕК завежда дело за превишаване на нивата на серен диоксид в района на Гълъбово. Там са съсредоточени най-големите въглищни централи. Първата стъпка е да се установи дали има нарушение, а след това вероятно ще последва глоба.

Въглищните централи са отговорни за почти целия серен диоксид в страната, както и за повечето емисии на азотен оксид. Те причиняват смог и киселинни дъждове.

Почти 7 пъти повече прахови частици са отчетени в София днес

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции