<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=172558" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България ням...

Под риск са милиарди евро по Плана за възстановяване

30 Март 2023
0 74

Под риск са милиарди евро по Плана за възстановяване, пише днес Mediapool.

Става дума за общ бюджет от 724 милиарда евро. Той беше приет от Европейската комисия през 2020 г. в отговор на пандемията от коронавирус.

Европейският съюз отпуска още 20 милиарда евро по плановете за възстановяване

Причината за риска е, че по-голямата част от страните не спазват поетите ангажименти за изпълнение на обещаните реформи и мерки. Това показва преглед на публикуваните данни от Европейската комисия.

Целта на новия фонд беше рестартиране на засегнатите от Covid пандемията икономики. На страните се дават грантове и евтини заеми срещу реформи и инвестиции.

Под риск са милиарди евро по Плана за възстановяване

Медията отбелязва, че държавите трябваше да поемат ангажиментите с защитата на националните си планове. Тези, които ги внесоха в Брюксел до края на 2021 г., получиха авансови плащания в размер на 13% от одобрения им бюджет. Това се случи при 22 страни. България закъсня и не взе аванс.

Съгласно правилата всяка година може да се заявяват по две плащания – едно до 30 юни и второ – до 31 декември. Заради изоставането на две трети от страните Еврокомисията разреши обединяване на плащанията при условие, че са изпълнени поетите ангажименти. По този начин чиновниците в Брюксел се надяват страните да преодолеят изоставането си.

Под риск са милиарди евро по Плана за възстановяване

Срокът за усвояване на средствата е до края на 2026 г. и засега няма индикации, че той ще бъде променен, на което се надяват голяма част от страните.

Към днешна дата едва 7 страни се придържат към изпълнението на националните си планове. Това са Испания, Хърватия, Италия, Словакия, Малта, Португалия и Румъния.

На общия фон представянето на България не изглежда зле и сме в златната среда. В края на 2021 г. България изпусна авансовото плащане в размер на 13% от договорения към момента бюджет от близо 5.7 милиарда евро. Затова пък през декември 2022 г. получи чек от 1.37 милиарда евро по първото плащане, след като изпълни 22 етапни мерки и цели. Така близо една четвърт (24%) от средствата са на разположение на българските власти.

Целия текст прочетете на Mediapool.bg

Под риск са милиарди евро по Плана за възстановяване

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции