<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=73722" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 174 нови случа...

“Politico”: България и Борисов преминаха границата, след която няма връщане

17 Септември 2020
0 2708

Бойко Борисов, популисткият лидер на България, е изправен пред народен бунт, който няма да спре. Това пише в нова статия за ситуацията в България престижното международно издание Politico.

Ето как продължава анализът на Джеймз Пардю, бивш американски посланик у нас:

Вече повече от два месеца хиляди българи излизат по софийските улици, за да поискат оставката му. Те осъждат неспособността на правителството да се справи с разрастващата се корупция, влиянието на организираната престъпност и липсата на основни стандарти за демокрация.

Борисов и неговите помощници отговориха на масовата демонстрация на недоволство, като се придържат по-здраво към властта. Изправена пред липса на напредък, въпреки седмици на безмилостен натиск, крайно време е Европа да даде да се разбере, че стои до народа на България и призива им за истинска демокрация, и да предприеме конкретни стъпки, за да им помогне да постигнат тази цел.

България има повърхностен образ на демократична нация, но в действителност нейната политическа и съдебна структура е изгнила в основата си.

&#8220;Politico&#8221;: България и Борисов преминаха границата, след която няма връщане

Борисов ефективно унищожи политическата опозиция в страната чрез широкото използване на сплашване, местна корупция и предполагаемо купуване на гласове на масивно ниво в общностите.

Откакто страната прие парламентарна демокрация през 1991 г., политическите партии, движения и правителства идват и си отиват, като пренебрегват обществените очаквания относно основните елементи на демокрацията. По времето на правителството на Борисов ситуацията се влоши много повече.

“Politico”: Дълбока институционална криза в България се разпали от сюрреалистичен инцидент

Борисов създаде система с много от отличителните белези на еднопартийна държава. Управляващата партия – “Граждани за европейско развитие на България” (ГЕРБ) – постепенно консолидира властта за сметка на демокрацията и развитието.

Борисов и неговият политически апарат могат да бъдат характеризирани като „светлината на Путин“, използвайки същата тактика като руския силен човек на деня, но по по-малко строг начин. Въпреки че Борисов обича да се представя като популист, методите му са авторитарни.

България също има галерия от богати „олигарси”, включително Делян Пеевски, който контролира разпространението на медии в цялата страна. За членство в този клуб е необходима подкрепа за Борисов и ГЕРБ. Ползите могат да бъдат значителни за поддръжниците, а наказанията – строги за другите. Като такава, границата между легитимния бизнес и организираната престъпност е размита, а успешният бизнес е обект на съдебно преследване и враждебно поемане на техните активи.

Активирането на всичко това се дължи на полицейската и съдебната система, която Борисов и ГЕРБ контролират до голяма степен.

Това е система, създадена за корупция в голям мащаб. Както демонстрантите знаят, това е и система, която задушава индивидуалната инициатива, слага намордник на пресата и обезкуражава чуждестранните инвестиции. То насърчава младите българи да напуснат страната си, за да намерят бъдещето си в по-отворени, демократични общества другаде.

Европа, ако се грижи за защитата на демокрацията, сега трябва да поеме водеща роля в подкрепа на техните искания за промяна.

За съжаление Вашингтон няма да помогне за подобряването на демокрацията в България, докато Доналд Тръмп е в Белия дом. Президентът на САЩ не проявява интерес към насърчаване на демокрацията по време на управлението си и това е малко вероятно да се промени с наближаването на изборите в САЩ.

ЕС, който предоставя огромни субсидии на България, има средствата и интереса да се справи с липсата на върховенство на закона, свобода на печата и други основни елементи на демокрацията в България. В крайна сметка средствата на ЕС, които са обект на злоупотреба и корупция, произхождат от данъкоплатците на държавите от ЕС и той носи отговорност за гарантиране на сигурността на тези фондове.

В краткосрочен план европейските държави и ЕС трябва да признаят легитимността на публичните демонстрации в България и слабостите на демокрацията в страната.

Като втора стъпка трябва да обяви, че ще проведе интензивно разследване на използването на финансиране от ЕС в България и че ще наложи правни препратки и санкции.

Трета стъпка трябва да включва наблюдение на изборите, преглед на свободата на печата и предложения за прилагане на съдебната реформа в България.

ЕС разполага с повече от достатъчно власт, надзорни възможности и организации за изпълнение, за да разследва и да държи българското правителство отговорно в области, в които се прилага европейско финансиране.

В крайна сметка бъдещето на България трябва да бъде решено от българи, но днес българите, пледиращи за демокрация на улицата, може сами да не успеят да постигнат основните демократични промени, които търсят.

Ако Европа се състои от съюз на истински демокрации, ЕС и неговите страни членки трябва да защитят и да се борят за този идеал.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Georgi Georgiev

    04 Октомври 2020

    Ляв, десен - ако не си съгласен с някоя теза, аргументирай се. Такива глупости не вървят пред интелигентни хора.

Покажи всички Скрий

Реакции